Павлова: Строим центрове за самотни старци с европари 2014-2020

Павлова: Строим центрове за самотни старци с европари 2014-2020 | StandartNews.com

Варна. За следващия програмен период планираме 200 млн. лв. за сторителство на центрове за настаняване от семеен тип, като половината от средствата ще бъдат инвестирани пилотно за такива центрове и за настаняване на възрастни хора. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова във варненското село Тополи, където откри един от седемте центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.

Тя припомни, че в изминаващия програмен период със 105 млн. лв. по ОП "Регионално развитие" са построени 128 центъра в страната и 33 защитени жилища. Цялата инвестиция за Варна и за построяване на 7-те центъра е в размер на 4.5 млн. лв. общо, посои кметът на града Иван Портних. На откриването на първата къща освен регионалния министър присъства и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

В седемте центъра в морската столица, които ще бъдат довършени до няколко седмици, ще бъдат приети на първо време 60 деца и младежи с увреждания от институции в цялата страна. Това ще стане след адаптиране в продължение на 3 месеца, като преди това ще бъде назначен персонал от 80 души социални работници, възпитатели, педагози и лекари. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай