Патрони за глигани взривиха Мъглиж (ОБЗОР)

Патрони за глигани взривиха Мъглиж (ОБЗОР) | StandartNews.com

По-малко от три месеца след трагедията в Горни Лом нов взрив в цех за оръжия взе жертва. Той избухна във фирма край Мъглиж. Един работник загина, а четирима бяха ранени. Няма опасност от нови взривове. Докато хората в Мъглиж преживяваха ужаса, близките на загиналите в "Миждур" стягат погребения.

45-годишен работник загина при адската експлозия във фирма "Балиста"

Силна експлозия разтърси Мъглиж днес преди обяд. Адският тътен се чу малко преди 11,30 и хвърли в паника жителите на града. Минути по-късно хората разбраха, че взривът идва от фирмата за ловни патрони и пиротехнически изделия край града. "Дано няма жертви", молеха се местните. А близките на работещите в "Балиста" хукнаха към мястото на експлозията. По това време на смяна са 20 души. За съжаление не всички оцеляха. Взривът уби 45-годишен мъж и рани четирима. Разтревожен, братът на загиналия чакаше пред портала. Последва обаждане по телефона. След кратък разговор съкрушеният мъж се разрида и си тръгна с колата. Ранените бяха откарани веднага в старозагорската болница "Киркович" малко след инцидента. 51-годишната Кунка Манолова е с 30-40% изгаряния по тялото, а 20-годишната Мария Иванова с 20%.

След заповед на здравния министър Петър Москов двете жени са били транспортирани в "Пирогов". С по-леки наранявания в болницата в Стара Загора са приети 26-годишният Венцислав Георгиев и Иван Драганов /40 г./ След обработка и превръзка на раните на подбедрицата Иван е бил освободен за домашно лечение. "Най-вероятно става дума за технологичен взрив при производството, но на този етап не можем да посочим конкретните причини за инцидента". Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който дойде на място във фирмата в ранния следобед.

Той не уточни дали загиналият е бил затрупан и при взрива и дали все още е вътре, както и какви са пораженията. Говори се, че взривната вълна е разцепила на две цеха, отнесена е била и 30-40 м от оградата на съседния завод на оръжейната "Арсенал". "В началото е имало само ранени", каза Лазаров, от което може да се направи извод, че работникът е починал от раните си. Малко след пристигането на главсека линейка на Съдебна медицина влезе в оръжейната, защото тялото на загиналия все още беше вътре. Екипът от разследващи вероятно ще направи оглед на мястото на взрива, след като изминат 24 часа от инцидента. "Няма опасност от нови взривове", увери полицейският шеф Лазаров. Той обясни, че хората, които са били на смяна, са евакуирани веднага и с тях са разговаряли психолози.

Бай Слави: Синът ми не говореше за работата си

Работните цехове и складовете на "Балиста" - ООД са в бившето поделение на Строителни войски - КЕЧ. Главният секретар Лазаров заяви, че лицензът на фирмата е само за производство на пиротехнически изделия и ловни патрони. На този етап МВР няма данни дали има лиценз за утилизация на стари боеприпаси. "Тайно разкомплектоват и боеприпаси", каза казанлъчанинът Стефан Турлаков, чийто брат работи във фирмата и е бил на смяна. Според неофициална информация именно той бил загиналият работник. "Научих от телевизията за взрива и дойдох", каза притеснен казанлъчанинът Слави Славов, който беше дошъл със съпругата си пред портала на фирмата. Чакаха сина си Георги Славов, който бил инженер в предприятието. Старецът не знаеше при какви условия работят във фирмата, синът му не споделял с тях. Според запознати с бизнеса на "Балиста" тук работели не повече от 30-40 души на две смени. Хората, които са била на работа, когато избухва взривът, са били изкарани с 4-5 коли за Казанлък, твърдят очевидци.

Две проверки на фирмата

През октомври и ноември в "Балиста" са извършени две проверки, но не са установени нарушения, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Едната проверка била комплексна с представители на МВР, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", РИОСВ, ДНСК, Инспекцията по труда, а другата - от служба "КОС" - за количеството на боеприпасите и съхранението им. "Проверките не са открили никакви нарушения или негативни тенденции в дружеството", добави главният секретар. Той обеща, че тези инспекции също щели да бъдат обект на проверка.

Произвеждат муниции и пиротехника

Казанлъшката фирма "Вертекс" е основана на 19 май 2004 г., показва проверка в Търговския регистър. В сайта на компанията е посочено, че тя има над 50 служители, които произвеждат не само муниции, но и пиротехнически средства за военната промишленост. Освен това "Вертекс" е дистрибутор и вносител на ловни и спортни стоки и аксесоари. Неин собственик и управител е Ганчо Ганев. Той е едноличен собственик и на създадената през 1994 г. "Балиста" ЕООД.Тя се занимава с трансфер на технологии и търговия с ловни и спортни оръжия и боеприпаси. Според сайта на "Вертекс", "Балиста" е търговската марка на продукцията на завода. Ганев е управител на притежаваната от "Вертекс" "Биг Къмпани" ЕООД, която е лицензиран посредник по външнотърговски сделки с оръжие. Освен това той е в управителния съвет на "Инвест - ТК" ЕАД.

Ганчо Ганев е и в управлението на Ротари Клуб - Казанлък и клуб по спортна стрелба "Балиста" в града. От 2014 г. се сформира клуб "Балиста" и започва участия в държавните турнири по ловна стрелба. В отбора влизат Диан Стайков, Иван Танев и Кольо Дочев, които са носители на сребърните медали от Държавния турнир в Плевен. Председател на казанлъшкия клуб "Балиста" е Диан Стайков, чието желание е стрелбището в града на розите да работи отново.

Хроника на експлозиите

Юли 2008 г. взрив във военен склад за боеприпаси между Челопечене и Чепинци. Експлозиите продължават през целия ден.

Август 2008 г. пожар и взрив в склад на военния завод "Арсенал" в Казанлък.

Февруари 2010 г. в завод "Миджур" в село Горни Лом избухва пожар. Четирима са пострадали.

Ноември 2011 г. се взривяват бивши военни складове между Севлиево и с. Ловнидол.

Юни 2012 г. при Петолъчката край Ямбол започват серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди. Седем пострадали.

Септември 2012 г. два взрива разтърсват военния завод "Арсенал" - Казанлък.

Февруари 2014 г. в цех на "Арсенал" край Мъглиж избухва взрив. Един човек загива.

Август 2014 г. в Костенец, в завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвиква взрив. Пострадалите са 10 души.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай