Патриарх Неофит: Прекланяме глава пред държавника и обединител на нацията

Патриарх Неофит: Прекланяме глава пред държавника и обединител на нацията | StandartNews.com

София. Винаги идва този ден, денят на смъртта, онази реалност, даденост за всички нас. Плачът е преодолим чрез вяра в победителя на тази смърт – нашият Господ Иисус Христос. Това заяви патриарх Неофит в своето словото по време на поклонението пред тленните останки на президента Желю Желев.

В днешния ден, когато цяла България е в траур, прекланяме глава пред личността на един човек, който с честността си, с добротата и скромността си, постави пример за всички нас в най-новата история на страната - държавникът, демократ, философът и човекът Желю Желев, който мислеше винаги като обединител на нацията, каза патриархът, цитиран от БГНЕС.

Президентът Желев показа на всички ни своята справедливост и загриженост към народа, църквата и отечеството, продължи патриархът. "Той остана в историята ни не само като първия демократично избран президент, но и като личност, показала своята дълбока хуманност. Той остана същият непроменен човеколюбец, съхранил чувството за доблест. Президентът Желев остана в числото на онези извисени хора, които със скромност и честност, с богатството на идеите си, винаги будят загрубелите ни души и носят усета за справедливост в нашето съвремие. Поклон и вечна памет пред паметта и достойнството на незабравимия президент Желев. Всемилостивият Бог да чуе молитвите ни на църквата, която ни призовава днес да молим нашия Господ да осени душата на покойния ни президент с блажен и вечен покой. Амин!", така завърши словото на патриарх Неофит.

Припомняме, че днес се прощаваме с Желю Желев. Опелото в "Александър Невски" започна в 12 часа и ще продължи до 17. Много хора чакат на опашка, за да се поклонят пред тленните му останки. Поклонението ще бъде удължено, ако има още хора, които искат да се простят с д-р Желев след този час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай