Патриарх Неофит: Нека в единомислие измолим от Бога мирни години

Патриарх Неофит: Нека в единомислие измолим от Бога мирни години | StandartNews.com

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин, предаде БГНЕС.

"В деня на прославата на Георги Победоносец се извършва освещаване на знамената на бойната слава на Българската армия, изпросвайки божията милост и подкрепа за нашето войнство - за опазване на живота и честта на нашите сънародници", заяви патриарх Неофит. "Вековната християнска история ярко свидетелства за упованието на българското войнство в Бога, за вярата ни в Христа Спасителя, водил стотици и хиляди незнайни и знайни войни, отдаващи живота си за слабите и беззащитни свои братя. Като отбелязваме днес Деня на храбростта и на славната Българска армия, нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава. Нека това поръсване на бойните знамена бъде видим знак за Божията помощ и подкрепа към всички вас, които сте посветили живота си във войнското служение. Нека тези знамена-светини на българската войска и занапред сигурно да водят и закрилят всеки българин, милеещ за своето отечество. Стойте твърдо във вярата и всякога се уповавайте на Господа. Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички вас, честит и благословен празник. Христос Воскресе!", завърши словото си патриархът.

Патриарх Неофит поръси и освети бойните знамена и знамената-светини.

С камбанен звън и "На многая лета" започна ритуалът по освещаването на знамената-светини. Патриархът благослови всички присъстващи. Националната гвардейска част отдаде почест на загиналите герои на България, поднесени бяха венци и цветя в памет на загиналите български воини. Последва минута мълчание, след което освещаването на бойните знамена завърши с българския химн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай