Патриарх Неофит: Много скърбим за митрополит Кирил

Патриарх Неофит: Много скърбим за митрополит Кирил | StandartNews.com

Варна. „Много скърбим за митрополит Кирил. За светата църква, за светото православие и за Варна, загубата е голяма. Тя ни лишава от присъствието и делата на митрополит Кирил, който беше много ценен и много полезен. Всички сме в скръб", каза патриарх Неофит, който пристигна в катедралния храм „Свето успение богородично" във Варна в 9 часа, точно преди началото на заупокойната литургия.

В храма „Свето успение богородично"е положен ковчега с тленните останки на покойния митрополит Кирил, където има навалица от миряни дошли да се поклонят от ранни зори пред тях. Заедно с патриарх Неофит пристигна и врачанкият митрополит Калиник, който ще е временен наместник на Варненската епархия до избора на нов митрополит. На въпроса защо точно врачанския митрополит Калиник, защото приживе са били в конфликт с покойния митрополит Кирил, патриархът отговори: „Това беше мнението на целия свети синод и желанието на митрополит Калиник". Въпросът на журналистите беше заради вече появилото се недоволство на миряни, а и на духовници във Варненската епархия срещу това назначение.
На изпращането на митрополит Кирил до вечното му жилище не дойдоха пловдивския митрополит Николай и неговия духовен баща- плевенският митрополит Игнатий. Тук не са и западноевропейския митрополит Симеон и митрополит Йосиф от САЩ. Час и половина ще продължи заупокойната молитва, в която вземат участие духовници от Вселенската, Румънската, Гръцката и Руската патриаршия.

В 11 часа е опелото, което лично ще ръководи патриарх Неофит. Очаква се малко преди него да пристигне и държавния глава Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай