Патриарх Неофит чества имения си ден с молебен

Митрополитите го почетоха с литургия, той пожела здраве и мир на християните

Патриарх Неофит чества имения си ден с молебен | StandartNews.com

Православната църква чества вчера паметта на свети Максим Изповедник и на свети мъченик Неофит – небесни покровители на покойния патриарх Максим и на неговия наследник - българския патриарх и софийски митрополит Неофит. На именния си ден патриарх Неофит отслужи съборна света литургия в митрополитския катедрален храм на София "Св. Неделя", съобщиха от Светия синод. Тя започна в 9.30 часа. След края на богослужението за здравето и благопреуспяването на главата на Българската православна църква бе отслужен молебен.

На службата присъстваха и митрополитите от Светия синод, епископи и архимандрити на Българската православна църква, както и представителите на другите поместни православни църкви в България, игумени на манастири и представители на столичното свещенство.
Здраве и мир пожела Патриарх Неофит на християните, които един след друг го поздравяваха и се прекланяха пред него в храма "Св. Неделя".

Бачковският манастир изпрати специална честитка на Патриарх Неофит по случай именния му ден. Ето какво пише в нея:

Архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир, целокупното братство на обителта и служителите и́, сърдечно поздравяват Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с именния му ден, денят на светия лъчезарен и боговдъхновен юноша Неофит, станал съсъд на упованието в Иисуса Христа, с което съкрушил злодейската изобретателност на мъчителите си и доказал ни – „не в силата е Бог, а в правдата".
Ваше Светейшество, пожелаваме Ви да имате винаги в себе си упованието в Христа на небесния си покровител, та с него да надделявате над всяко изпитание в менливия и лукав отсамен свят, в който живеем, и в който изкупилият ни с кръстната си жертва Спасител остави кораба на нашето спасение – светата ни Църква – чийто „екипаж" ръководите Вие. Да бъде крепка, прочее, десницата Ви и верен погледът, в нелекото това служение, та да стигнем всички вкупом в пристана на лоното Христово!

На многая и благая лета, Светейши владико!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай