Патриах Неофит ще оглави празничната литургия в Троян

Патриах Неофит ще оглави празничната литургия в Троян | StandartNews.com

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната св. Литургия по повод храмовия празник в Троянския манастир "Успение Богородично". Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на БПЦ. В навечерието на празника, тази вечер беше отслужено вечерно богослужение, по време на което бе изпълнено последованието "Опело Богородично".

Утре богослужението в съборния манастирски храм ще започне в 7.30 часа с празнична полунощница. По време на утринното богослужение ще бъде изнесена Богородичната плащаница и с нея ще бъде извършена традиционната лития. В 9.00 часа празничната литургия ще възглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с когото ще съслужат архиереи на БПЦ.

След богослужбата в храма, към 11.00 часа чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица" ще бъде свалена от проскинитария и поставена в специална носилка, за да бъде извършено литийно шествие към могилата с параклиса, където е станало първото чудо прославило светата икона и където ще бъде извършен водосвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай