Пататник и чий кюфтенца на етнопанаир в Кърджали

Български, турски, арменски и еврейски гозби изкушиха посетителите на "Вкусна кухня, вкусен свят"

Пататник и чий кюфтенца на етнопанаир в Кърджали | StandartNews.com

Eтно панаир на кулинарното изкуство в Кърджали събра много участници и гости. Празникът бе част от тазгодишното 11-то издание на инициативата „Мултикултурният град", организиран от Арт движение "Кръг" и община Кърджали. Още от рано сутринта в Градската градина бяха подредени четири красиви шатри - българска, турска, еврейска и арменска, обединени под мотото "Вкусна кухня, вкусен свят", представящи по интересен начин домашно приготвени специалитети - български пърленки, арменските сладки, еврейските соленки, бурекитас, турските чий кюфтенца, баклава, халва, локум както и техните истории.

Присъстващите имаха възможност да дегустират родопски пататници, тракийски баници, питки, сармички и още много вкусотии. Разнообразието бе изключително голямо и пред шатрите имаше много хора – деца и възрастни. Гостите на етно панаира внимателно се спираха и разглеждаха таблата с архивни снимки, преставящи живота и традициите на различните етноси, живеещи някога и днес в Града край Арда.

И като на празник музиката и танците доминираха над всичко. На сцената се редуваха състави, представящи музикалното богатство и разнообразие на българи, турци и сафарадските евреи, дошли на Балканския полуостров от Испания в края на 15 век.

„Благодаря на всички, че сме заедно тук, за да сложим началото на един нов и оригинален празник на етно кухнята в нашия град - на голямата и весела домашна приказка за чудесата на вкусния свят, създаван от нашите баби, дядовци, майки и бащи, и който ние ще продължим да създаваме заедно", каза в приветствието си към участниците и гостите зам. - кметът на Кърджали Веселина Тихомирова. Тя подчерта, че „в разнообразието от религиозни празници и в съответстващото им кулинарно многообразие се крие огромен потенциал за развитие на нови културни и туристически атракции, обърнати едновременно към миналото и към бъдещето на Кърджали".
„Възхитена съм от подготовката на всички щандове, нашата арменската кухня се отличава, защото има други подправки. Белите сладки, които предлагаме, са нещо като наша визитка по цял свят, те се правят за много специални случаи - за годежи, за сватби", разказа за „Стандарт" Тюрфина Органян.

Нейният баща е един от първите и добри майстори - сладкари

в Кърджали през 40 –те години на миналия век и старите кърджалийци си спомнят неговото кафене. Тюрфина пожела в следващите издания на етно панаира „ шатрите на приятелството" да се увеличат, защото в Кърджали живеят представители и на други етноси - руснаци, гърци, албанци, даже и корейци. „Прекрасен празник, особено ме впечатлиха снимките от стария Кърджали, познах мои близки приятели арменци, това ме върна години назад", сподели Мина Сандева.Тя и съпругът й подчертаха, че са харесали много и музикалната програма.

Пред таблата с черно –белите снимки бе застанал и Тахир Адемов. Мъжът, който в момента живее в Турция, разказа, че е роден в Кърджали, но преди 30-на години заминава за южната съседка.

Той оживено показваше на своя приятел района около някогашните градски хали, където през 50-те година на 20 век е живяла еврейската общност в Кърджали, спомни си още, че наблизо била и фурната на дядо му, където се редели за топъл хляб българи, турци, цигани, арменци. "Живеехме всички като братя, аз имам много приятели сред арменците и българите", обясняваше бай Тахир.

„С удоволствие дойдохме от София и се гордеем, че присъстваме на този етно празник в 2018-та година, в която България отбелязва 75 години от спасяването на българските евреи. В сърцето на всеки евреин е скрита огромна благодарност за това, което е направила България", заяви Юлияна Фархи, координатор на проекта „Сефарадско наследство". Енергичната дама сподели, че повече от 20 години изследва традициите на еврейската общност в България.

На етно панаира в Кърджали групата евреи представиха ръчно изработени ритуални предмети и носии, както и три вида ястия от традиционната еврейската кухня. Кърджалийци опитаха от обредния хляб хала, който евреите хапват на Шабат – най-големия седмичен празник, отбелязван в събота, също малки кифлички с плънка, както и мастика, която старите евреи отнасят към ритуалните питиета. „Прекрасен празник, това е едно страхотно решение за обединяване на всички етноси", каза Юлияна Фархи, която в дългогодишната си изследователска дейност установила общото присъствие на виното и хляба в различните религии и при веселите ритуали, и при тъжните.

Празникът в Кърджали под мотото "Вкусна кухня, вкусен свят"

бе съпроводен с много музика

На сцената се представиха певческият фолклорен състав при читалище "Родопски фар 1938", също дамски хор „Букет" и група инструменталисти за турски фолклор. Присъстващите изпратиха с много аплодисменти прекрасните изпълнения на групата за еврейски песни от София "Дулсе канто"както и вдъхновителката на музикалната формация -голямата българска изпълнителка Лика Ешкенази.

Тазгодишното 11–то издание на „Мултикултурният град" завърши с панаира на кулинарните традиции в Кърджали. „Предварително проучихме практики от различни градове и страни, в които се провеждат, както често ги наричат, тези „фантастични стрийт кулинарни фестивали".Успехът на първия етно панаир показва, че сме на прав път. През следващата година ще разширим програмата с нови идеи", сподели Радост Николаева, директор на Арт движение Кръг, което заедно с община Кърджали и в партньорство с Организацията на евреите в България „Шалом" и Съветът на еврейските жени в България, направиха един пъстър, сладък и красив празник на приятелството. Беше показан и един специфичен паметник на Арт движение Кръг, специално изработени огромна лъжица и до нея огромна вилица, които забавляваха и деца, и възрастни. Но най-ценното беше разширяване културата на гледане, разбиране и на съучастие на различните етнически общности, които живеят в Града край Арда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай