Пъстро шествие открива "Златната липа"

Пъстро шествие открива "Златната липа" | StandartNews.com

Оркестри и мажоретки дефилират в Стара Загора за третото издание на международния фестивал за ново европейско кино

Пъстро шествие по улиците на Стара Загора днес ще даде старт на "Златната липа". Духови оркестри, мажоретки и музиканти от различни възрасти и вокални формации ще дефилират за откриването на арт форума. Третото издание на международния фестивал за ново европейско кино започва официално вечерта в Операта, където неговият създател и художествен директор Магдалена Ралчева и кметът Живко Тодоров ще посрещнат гостите. По червения килим ще минат Мартина Вачкова, Андрей Слабаков и Ернестина Шинова, Момчил Карамитев и още много знаменитости от жанра.

Откриването е с романтичната драма на Нана Джорджадзе "Русалке моя, моя Лорелай". Програмата на феста е наситена със серия от зрелищни събития. Утре сутринта Васил Михайлов, един от най-големите актьори на България, ще посади липа в Алеята на славата. Той е специалният гост на фестивала в родния му град. Магдалена Ралчева ще му връчи гран при за цялостно творчество. Обаятелният мъж продължава да получава аплодисменти в Армията, в "199", в Народния и из залите в цяла България, той е и доайенът в Академия "Аскеер". Капитан Петко Войвода е големият любимец на своите съграждани, на които ще раздава автографи.

"Златната липа" тази година, естествено, е посветена на стоте лета от зараждането на родното кино. В извънконкурсната програма зрителите ще видят три нови игрални продукции - "Прелюбодеяние" на Явор Веселинов, "Събирач на трупове" на Димитър Димитров и балканския уестърн "Омбре" по едноименния роман на старозагореца Емил Тонев, който е и сценарист на лентата, в която блести и Стефка Янорова - друга звезда от Града под липите. В изключително рейтинговия "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който пък е в международното състезание, играе Христофор Недков - обичан актьор в Стара Загора, който спечели почитатели и с ролята си в "Аварийно кацане". Документалистиката ни се представя с "Чуй" на Диана Иванова с участието на Нери Терзиева и Ричард Къмингс. Станимир Трифонов е шеф на международното жури, което ще дава оценки на лентите от европейската надпревара. Филмите са на някои от най-уважаваните творци на Стария континент, печелили призове на значими форуми.

Водещ на феста ще бъде Веселин Плачков - крайно нашумелият актьор от оспорвания "Дякон Левски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай