Първанов: Кризата с бежанците е заради свалянето на Саддам Хюсеин

Първанов: Кризата с бежанците е заради свалянето на Саддам Хюсеин | StandartNews.com

Когато говорим за криза с бежанците, трябва да държим сметка за генезиса на проблема. Той бе заложен още при свалянето на диктатора Саддам Хюсеин, без да е ясно какво ще последва в Ирак след това. Това заяви президентът Георги Първанов в Разград по време на откриване предизборната кампания на партия АБВ в града.

Бившият държавен глава напомни, че нестабилността в Ирак е била последвана от хаос в Либия където след лошия Кадафи стана още по-лошо. После дойдоха проблемите в Египет, а сега в Сирия. Провокира се нестабилност, без да е ясно как ще се излезе от тези ситуации, коментира той.

Първанов счита, че въпреки силния натиск от страна на Запада, да се приемат бежанци в страните от ЕС, България трябва честно да каже на колко имигранти може да осигури условия за живот у нас. Той одобри заявеното от министър председателя Бойко Борисов намерение да приемем 1 200 бежанци. Тази цифра вероятно е определена след експертна оценка на възможностите на държавата ни. Трябва да сме наясно с капацитета си, защото ако не осигурим всичко необходимо на приютените у нас бежанци, ще ги превърнем в риск за българското общество, предупреди бившият държавен глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай