Първа есен идва със студ и жълт код в цялата страна

Първа есен идва със студ и жълт код в цялата страна | StandartNews.com

В деня, в който настъпва есенното равновесие в страната ще продължи да нахлува студен въздух. В много райони вятърът ще бъде силен до бурен, с пориви до 20-25 m/s. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в крайните южни райони – до 20°. С прекъсвания валежите ще продължат, на места в Източна България ще са по-значителни, докато след пладне от запад ще спират и облачността ще се разкъсва, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитиран от "Фокус".

Междувременно е обяен жълт код за силен вятър за всички области в цялата страна. Очаква се средната скорост на вятъра 13-18 m/s, в някои области и с пориви до 20-25 m/s.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. „Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", съветват от НИМХ.

Над Черноморието ще е предимно облачно, през по-голямата част от деня ще превалява. Вятърът от северозапад ще достига 15-20 m/s. Максимални температури: 18°-20°. Вълнението ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 21°-22°, но ще се понижава.

В планините настъпва рязка промяна на времето. Ще е предимно облачно, билата ще са често в мъгла. В планините от Западна България и в Стара планина над 1800-2000 метра, с продължаващото понижение на температурите, по-късно през деня ще превали и сняг. Вятърът по високите части ще е от северозапад, достигайки 20-25 m/s (80-100 km/h). Максимална температура на 1200 метра 9°-10°, на 2000 метра – около 3°.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за септември, но след пладне ще започне бързо да се повишава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай