Партии се замерват с плашилото Гърмен

Партии се замерват с плашилото Гърмен | StandartNews.com

Бъчварова и главният секретар на МВР потушават страстите с 3 буса жандармерия

"Политици използват Гърмен, за да печелят дивиденти", оплака се вчера в интервю пред "Дарик" кметът Минка Капитанова. "Това не трябва да се допуска, защото проблемът е социален, а не политически", категорична бе тя. И наистина - Гърмен ври и кипи трети ден, решение за незаконните бараки в гетото още няма, но пък партиите цял ден се замерват с обвинения кой е виновен за "пожара" в гетото.

Лидерът на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов повлече крак със заканата си пред агенция Фокус, че може да оттегли подкрепата си за правителството заради "престъпното бездействие на управляващите" спрямо битовата, най-вече - ромска, престъпност. "7 месеца абсолютно нищо не е направено във връзка с ангажимента, който са поели пред ПФ. Това ще бъде една много сериозна причина да преразгледаме отношението си към управляващата коалиция в най-скоро време, това ви го гарантирам. Мерките трябва да бъдат такива, каквито успяхме да наложим в Програмата за стабилно управление, под която сме се подписали", заяви Симеонов. Няколко часа по-късно друг от коалиционните партньори - лидерът на ДСБ Радан Кънев, призна, че гетата се толерират главно заради изборите от определени политически сили, които ги ползват за пазар на гласове.

Незаконните къщи трябва да се съборят, дори и със сила

ако е необходимо, те са опасни за обитаване", смята реформаторът, уточнявайки, че на хората без покрив трябва да се предложи алтернатива. "Ако властта не наложи закона в такива райони, това ще застраши националната ни сигурност", категоричен бе Кънев.

Доста по-остри, очаквано, бяха от опозицията. "Институциите демонстрират безсилие, подобно на това в Катуница, когато отново управляващи бяха Борисов и ГЕРБ", заяви на пресконференция Атанас Мерджанов от БСП-Лява България. И попита риторично къде са сега партиите, влезли в парламента с политически спекулации, че ще преборят битовата престъпност. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък заяви по партийната телевизия, че ще попита вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова защо полицията е действала неадекватно при екшъна в Гърмен. A Цветелин Кънчев от "Евророма" се оплака от двойния стандарт при конфликтите в гетата. "В Гърмен преди месеци

беше разстреляна от упор 27-годишна циганка

Защо се мълчи за този случай? Проблемът в Гърмен не е от днес. Защо сега се сещат за незаконните къщи във "Факултета", в кв. "Кремиковци". Идват избори и хоп, темата пак е на дневен ред", лаконичен бе дон Цеци.

"Тук съм, за да ви чуя!" - с тези думи вицепремиерът Румяна Бъчваров опита да потуши страстите в Гърмен, където пристигна вчера следобед с три буса жандармерия. "Къде бяхте досега? Елате тук, пред микрофона на площада. Няма какво да правите в общината!", призоваха я местните и я засипаха с оплаквания за ромския терор. Бъчварова влезе в кметството за среща с главния секретар Георги Костов, с областния управител Бисер Михайлов, директора на ОД на МВР-Благоевград Христо Разсолков, кмета Минка Капитанова и представители на инициативния комитет, който организира протестите. До приключване на броя разговорите в общината продължаваха.

Бунтовете вчера започнаха още в 7,30 ч пред кметството. Протестиращите развяха трибагреници, а от тонколони се чуваха патриотични песни. Исканията им са прости -

незабавно изселване на нелегално пребиваващите

в кв. "Кремиковци" роми, както и за изпълнение на заповеди отпреди 4 г. за бутането на 129 незаконно изградени постройки. "Ще търсим генерално решение. Искам да уточня, че във всичките ни села има роми, които са интегрирани, работят, не крадат. Само тези в "Кремиковци" са свикнали да живеят на социални помощи. Ще инициираме и законодателни промени, за да не живеят цял живот на социални помощи", заяви кметицата Капитанова. Тя уточни, че незаконните постройки не са съборени, тъй като общината първо трябва да осигури домове на обитателите им. Това обаче е невъзможно. И 4 г. събарянето на къщите се отлага. Земите са били частна собственост, но са дадени на общината. Собствениците са обжалвали това в продължение на години, но не са получили адекватен отговор. "Смятам, че кметът преди мен е тръгнал в погрешна посока. Ако се е започнало събарянето на незаконните постройки, когато е трябвало, този проблем нямаше да бъде толкова сериозен сега", категорична е Капитанова. "Нека престанат да забъркват името ми в почти всичко, което се случва в Гърмен. В момента съм обикновен гражданин. Ако стана отново кмет, тогава ще си нося отговорност и ще коментирам. Факт е, че за 14 г. като управник на общината не съм допуснал такъв конфликт. Който го е допуснал, да се оправя", лаконичен бе в коментара си бившият кмет на общината Ахмед Башев.

Дали сме 1 седмица ултиматум - до 2 юни

да се изравнят със земята тези постройки и да се изселят тези роми, които са дошли тук от цяла България. В противен случай ще вземем нещата в наши ръце", категорични са от инициативния комитет. Подкрепа в понеделник сутринта бунтарите получиха от футболни агитки и от рокери, но не се стигна до щурмуване на кметството и да ексцесии.

В община Гърмен остава засилено полицейското присъствие. Десетки униформени охраняват квартал "Кремиковци", тъй като има опасност жители на общината да атакуват махалата и да запалят къщите на ромите. Повечето обитатели на квартала са се изнесли в планината заради страх от саморазправа.

Очаква се и бързо становище на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за незаконните бараки в кв. "Кремиковци", обяви вчера и губернаторът на Благоевград Бисер Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай