Пародии.БГ

Пародии.БГ | StandartNews.com

Сайтове, групи и фенове пускат лаф след лаф в мрежата

Културолозите често използват думата постмодернизъм, с която да опишат съвременния свят. Термин, чието значение е прекалено всеобхватно, за да търсим дефиниция тук. Интересува ни обаче един детайл от широкото й значение - този за иронията, пародията и техния разцвет в модерните времена. Разцвет, следствие на модела, по който функционира предишната епоха - задължителния за тоталитаризма патос и публичната манифестация на партиен оптимизъм няколко десетилетия по-късно е с обърнат знак: в света няма нищо възторжено, нищо задължително, всичко подлежи на ирония, на осмиване. Особено пък при ситуация със социални мрежи, интернет и многомилиардните цъквания, които човечеството извършва с всяка изминала секунда. Достатъчно е да вземем предвид минимум 10-те милиона влизания в пародийния сайт 9GAG дневно, за да разберем, че вече така се живее: с доза смях през половин час, подобно на цигара, която палиш в коридора или на терасата.

Българската следа в световната тенденция пък е достатъчно забележима. В това отношение нещо много модерно си пасва със съвсем народно психологична нашенска черта: още Иво Андрич пише, че балканците са мързеливи, когато трябва да се трудят, но стават изключително изобретателни, когато трябва да се подиграят на някого. Тук ще стане дума за най-готините и забавни български социални групи, които ежедневно са готови да вземат на подбив всичко наоколо.

Истинските факти

Групата "Истински факти" пародира една отколешна мода в интернет - Did you know или "Знаете ли, че". В този случай обаче се слагат съвсем очевидни факти, които трескаво се споделят през смях в социалната мрежа. Например: "Знаете ли, че бебешкото олио не се прави от бебета". Или "100 кила не тежи 100 кила". Или "Сарказмът е начин да обиждате идиоти, без да разберат".

Боговете

Говорят ли ви нещо, някои от следните имена:
"Бог", "Исуската Христос", "Исуф", "Мохамедката", "Буда", "Один", "Хари Кришната"...? Всички те имат хиляди последователи във Фейсбук и ежедневно пускат въпиющи глупости по стените си. Хуморът е шоков, нов и разчита на много нестандартен ефект: ако е просто тъп, не би предизвикал интерес, но той е толкова изумително тъп, че все пак разсмива феновете. А това разни богове да влязат в съвременна ситуация и да говорят жестоки глупости, отдавна се превърна в един от коронните номера на анимацията за възрастни "Саут парк". Там винаги, когато се появи нерешим проблем, се появява Христос и помага на четвъртокласниците да се справят с трудностите. Подобни страници с хумористично настроени богове има, очаквано, от преди, само че на английски. Профилът на "GOD" е например следен от близо два милиона "миряни" във Фейсбук. "Господ" в случая постоянно взема на подбив именно религията и публикува постове от рода на: "Скъпи атеисти. Виждам, че днес не направихте нито един терористичен акт. Нито пък вчера. Нито пък тази година. Продължавайте в същия дух. С любов: Господ".

Новините

Повечето медии градят престижа си върху обещания за обективност, скорост, множество гледни точки. Неща, които в началото на новия милениум, имаха някакъв определен ефект на въздействие и разпалване на въображението на драгия зрител. Същият зрител 10-15 години по-късно обаче страда от неистова скука, и колкото повече телевизии и сайтове му предлагат да разбере супер навреме супер важни неща, толкова повече изпада в незаинтересования унес на един пренаситен от новини и информации човек. Точно в такъв момент се появиха "медии" с противоположна мисия и метод: да дезинформират до крайност и да подложат всяко събитие на зверска пародия.

Два са флагманите на това изкуство НЕ!Новините и "Клети новини". Първите станаха особено популярни покрай протестите през лятото на 2013, когато създателят им Самуил Петканов иронизираше всеки малък детайл от скандалите по етажите на властта. Към това можем да прибавим и т.нар. "не!хороскоп", забавляващ всеки, който е успял да достигне до първото прозрение, необходимо, за да се превърне в разумен човек: че подредбата на планетите е съвсем безразлична към живота ви. "Отказвате да се запишете на конкурс по песимизъм, понеже не вярвате, че ще спечелите", гласи например прогнозата за Овните.

Сайтът "Клети новини" е другият майстор на спорта. Там се вземат на прицел най-долнопробните светски сайтове, често списвани от двама души, които просто пренасят в онлайн формат текстовете на жълтите вестници, като в бързината например изписват "1", вместо "!" накрая на изречението, понеже двата знака заемат едно и също място на клавиатурата. Със същия маниер, език и грешки, сайтът пародира жълтите новини, измисляйки си подобни за кого ли не. Най-често вътре се пускат фалшиви изказвания на политици, които обаче пародират суетата и лъжите на деня по готин начин. Една от последните новини пък взе на подбив фанатиците по теорията на конспирациите, които виждат знака на илюминатите във всичко - включително в разперените ръце на Кличко.

Паоло Куелю проговори

Беше неизбежно да се случи. Именитият Паоло Куелю, вдъхновител на манекенки и силно инфантилизирани, но пък мечтаещи люде, да се превърне в коментатор на българските съдби и събития. Има някакъв магнетичен парадокс между отнесените и вдъхновяващи слова на бразилеца и балканските абсурди с битов оттенък. Фалшивият профил на коментиращ българските събития Паоло Куелю стана хит най напред със снимка, в която на английски е преведен именитият текст на "Видимо доволни", с който наш Криско разбуни духовете, приписан като цитат на писателя. Разчита се на това, че всяка реплика, до която стои благородното лице на Паоло, изглежда някак високопарна и красива... А от "кавърът" на Криско насам българският Коелю е хитов персонаж в социалните мрежи.

 

 

 

 

 

Трол футбол България

"Troll Football" е най-голямата група за всякакви шеги, колажи, коментари и снимки в света на футбола. А българското й "разклонение" е харесвано от повече от 20 000 души, които редовно следят смешките. Най-напечено става, когато дойде време за някое голямо събитие - световното по футбол, или пък мачът на Кубрат с Кличко. Супер разпространена стана и снимката, публикувана там с анонимен избор на Моци пред останалите политически партии.

Субекти на чалгата

По странен начин последните изяви на Кубрат Пулев и Крисия постоянно бяха обсъждани от гледна точка на български престиж, народен дух и пр. малко лабилни понятия. Е, ако толкова търсим вариант да получим удари по националното самочувствие, то най-точното място е групата "Смешни снимки от българските дискотеки". Там се качват ужасяващи неща, истински класики от балканското попфолк подземие, където жените имат малко "лице по грима", салфетките се сипят на парцали, а простотията и пошлотията достигат високи измерения. Тигрови облекла, анцузи, пияни шматки, силикон, чалга зараза и кич навред - не че е нещо ново, но като е събрано на едно, става страшно. Групата има повече от 50 000 фенове.

Глупости от училище

Вече не е необходимо човек да преравя спомените си от гимназиите и да изпада в специално сантиментално настроение, че да се сети. Има си група за тая работа: "Глупости от училище". Онези великолепни 12 години са толкова продуктивни на нелепици и абсурдизми и просто бе неизбежно те да цъфнат в социалните мрежи. Близо 40 000 души следят гимназиалните небивалици.

Кой би оспорил наистина?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай