Парното поевтинява с близо 6 на сто от 1 юли

Парното поевтинява с близо 6 на сто от 1 юли | StandartNews.com

Цената на топлинната енергия пада средно с 6%. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след последното закрито заседание на регулатора, на което бяха определени цените на топло- и електроенергията. Най-голямо е намалението на цената на топлинната енергия в Разград - 5,5 на сто. От днес потребителите на парно и топла вода в София ще плащат с 3,43% по-малко за топлинна енергия, в Пловдив - с 2,44%, а във Варна - с 1,59 на сто.

На закритото си заседание КЕВР определи и нови изкупни цени за електроенергията, произвеждана по комбиниран високоефективен начин от топлофикациите. Така от днес НЕК вече ще изкупува тока от "Топлофикация София" с 4,36% по-евтино, а от топлофикациите в Пловдив и Варна - съответно с 3,55% и 5,03% на сто.

По-ниските изкупни цени на тока от когенерациите допринасят както за стабилизиране на цената на електроенергията, така и за намаляване на дефицита в НЕК.

КЕВР вчера определи и крайните цени на електрическата енергия за бита за периода 1 юли 2016 - 30 юни 2017 г. Средното изменение на крайните цени на тока за бита е 0,04%, което означава повишение от 2 ст. при сметка от 50 лева. Цената на тока за битовите потребители в Западна България остава без промяна. За клиентите на EVN в Югоизточна България повишението е 0,83%, което е 4 ст. на месечна сметка от 50 лева. С 0,87% пада цената на тока за бита в Североизточна България, или с 5 ст. на 50 лв. месечна сметка.

За малките фирми, които остават на регулирания пазар, цената на тока намалява средно със 17%.
За клиентите на EVN понижението е 17,19%, а на ЧЕЗ - 10,11 на сто. За малките фирми в Североизточна България токът пада 7,84 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай