Парламентът ще се допитва до Светия синод за важни закони

Парламентът ще се допитва до Светия синод за важни закони | StandartNews.com

Димитър Главчев и депутати гостуваха на патриарх Неофит и митрополитите

Личността на Екзарх Антим Първи - председател на Учредителното Народно събрание, в което са участвали и други изтъкнати духовници, е добър пример за единството между парламента и Българската православна църква. Две институции, чийто приоритет е добруването на българските граждани. Около тази теза се обединиха председателят на 44-то Народното събрание Димитър Главчев, патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод при вчерашната им среща. Шефът на парламента посети Синодната палата по покана на Негово Светейшество.
В срещата взеха участие Техни Високопреосвещенства: Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и председателят на Комисията по вероизповеданията и правата на човека при 44-то НС Красимир Велчев, както и председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов.
В разговорите се включиха също юридическите съветници при Светия Синод адвокатите Радомир Чолаков и Мария Кьосева, главният секретар на Светия Синод и началника на кабинета на председателя на НС Вера Гинкова.
В хода на разговора, преминал в дух на взаимно уважение и разбирателство, бяха поставени редица конкретни проблеми касаещи Българската православна църква, чието решаване изисква законови мерки. Синодалните архиереи получиха уверението на председателя на Народното събрание и придружаващите го депутати и председатели на комисии, че представителите на БПЦ, определени от Светия Синод, ще участват при обсъждането и изготвянето на всички законопроекти, които касаят Църквата и другите вероизповедания в страната. Главчев подари на патриарх Неофит специален плакет с лика на Екзарх Антим Първи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай