Паркетът дава уют и топлина

Паркетът дава уют и топлина | StandartNews.com

С цветни картини може да покриете пода в хола или дневната
Блокчетата от масивно дърво се конкурират с многослойни настилки

Подовата настилка е един от най-важните и основни елементи на нашите жилища, офиси, магазини, салони и изобщо всякакви помещения. Затова е добре хубаво да помислим как ще покрием пода, за да ни е най-удобно и приятно. Има много неща, за които трябва да следим (стилове, материали, цветове) при избора на подовата настилка в дома или офиса и трябва да заложим на собствения си вкус, за да придадем желаната атмосфера. Една от най-разпространените настилки за пода е паркетът, защото той създава уют и топлина в дома. Паркетът може да бъде от естествено дърво или ламинат. Освен това паркетът може да бъде от масивни дървени блокчета или от трислойни и многослойни (композиционни) паркетни дъски (широк и дълъг паркет). Паркетът може да бъде мозаечен или фигурален, като по този начин превръща пода ви в цветна рисунка. Можете да поставите в офиса или дома си дори паркетни фризове. Освен по тези признаци, подовите настилки се класифицират и по дървесен вид на масивната дървесина, от която са направени, конструктивни особености на лицевия и нелицевия слой и др.

Най-популярните класически паркети са дъбовите, изработени от естествена дървесина в България (а и не само). Предпочитани са, защото дъбовото дърво е едно от най-здравите, което го прави особено подходящо за изработката на паркет и дюшеме. Освен това, дъбовото дърво е устойчиво на гниене и деформации. Не на последно място дъбовата дървесина е широко разпространена и е сравнително достъпна като цена за масовия клиент. Продавач-консултантите споделят, че хората купуват дъбови паркети, защото имат много красива текстура и изглеждат естествено и натурално. Много често обаче се търсят оцветени в различни багри паркети, за да е по-свежо жилището. Това се постига чрез използване на специални бои за дърво, като процедурата по боядисване на паркет се нарича байцване. Чрез байцване могат да се постигнат различни нюанси - бял паркет, червен, тъмен, опушен и т.н. Дъбов паркет с размери 148/1860/14 мм излиза 65 лв. за кв. м. Мозаечен паркет с размери 480/480/8 мм пък е 26 лв. за кв. м. Фигуралните паркети също са много актуални. Художественият паркет допринася за красивата визия на стаите. Той най-често се търси за хола, дневната, както и за офиси. Достатъчни са само няколко паркетини с изображения на цвете, перо, животно или буквичка за раздвижване на обстановката в помещението. Цената на художествения паркет зависи от два основни фактора - сложност на елементите и видовете дървесина, които се използват. Сложна централна розетка, каквато се избира по-често за къщи или обществени сгради, с диаметър 100 см може да има цена над 2000 лв.

Трислойните паркети обикновено са предпочитани пред дъбовите заради пространствената стабилност, която е резултат от начина, по който са изработени, в три пласта разположени перпендикулярно един на друг. Естественият трислоен паркет се изработва от няколко вида дървесина. Най-горният слой е направен от естествена висококачествена дървесина, с дебелина от 2,5 до 6 мм. Следващият слой е направен от иглолистна дървесина, която е поставена напречно и по този начин предпазва паркета от деформации. Трислоен паркет с размери 2200/180/13,5 мм струва около 178 лв. за кв. м. Многослойните паркети са с готов финишен слой, лакирани или омаслени. Лаковото покритие обикновено е екологично чисто, предпазва паркета от UV лъчи и е с изключително висока устойчивост. Многослойните паркети се избират от клиентите, защото са достатъчно устойчиви на деформации и влияние на околната среда. Друг плюс е, че със своите 5 мм повърхностен слой паркетът може да се цикли и лакира многократно. Многослойните паркети имат горен слой от благородна дървесина - слой от селектиран материал от съответния вид дърво с дебелина 5 мм, подбран от еднороден изходен материал със съответното сечение (аксиално или тангенциално). Върху повърхността на горния слой са нанесени машинно 8 слоя високоустойчив лак, който съхранява красотата на естественото дърво дълги години и го предпазва от външни въздействия. Всички лакове са екологични и нетоксични. Основата е долен слой, състоящ се от 2 слоя масивен материал (най-често топола или бреза) с кръстосано ориентирани влакна на дървото, слепени помежду си. Прорезите, които се намират в основата, позволяват на паркета да се самонагажда към основата, даже ако има значителни отклонения от равнинността. Многослойните паркети са подходящи за полагане навсякъде, с изключение на бани и др. помещения с течаща вода. Цената се определя от модела и вида на многослойния паркет, но излиза към 100-170 лв. за кв. м.

Цени на услугите
(над 50 кв. м)

Паркет от масивна дървесина:
- сухо редене 5,50 лв./кв.м
- редене с лепене 10 лв./кв.м.
- шлайфане 3,50 лв./кв.м.

Екзотичен и трислоен паркет:
- сухо редене 10 лв./кв.м.
- редене с лепене 12 лв./кв.м.

Фасадата е визитната картичка на сградата

Фасадите не са за подценяване, тъй като са решаващи за външния вид на цялата сграда и на практика са нейната визитна картичка. Цветът, десенът и структурата са елементите, които правят най-силно впечатление при първия поглед. Крещящите цветове не са много търсени от клиентите. Те най-често залагат на приглушени нюанси на сивото, кафявото, лилавото, синьото, особено за офиси или обществени сгради. За цветовото оформяване на дадено пространство трябва да се избере един основен цвят. Той трябва да доминира над контрастните, съветват продавач-консултанти. Цветните акценти в жилището са необходими и предпочитани. Така домът изглежда по-жив и уютен. 25 кг декоративна тънкослойна акрилна мазилка за фасади и вътрешни стени в сгради струва между 60 лв. и 100 лв., в зависимост от цвета. Декоративна акрилна влачена мазилка със структура кора на дърво излиза между 63 лв. и 85 лв. за 30 кг. Влачената мазилка с керамични микросфери се нанася върху всички минерални основи: обикновени вароциментови мазилки, варови и гипсови шпакловки, гипсокартонени плоскости, бетон и т.н. Устойчива е на климатични условия, удар, одраскване, температурни промени, химически фактори, замърсяване. Цената й е 123 лв. за 30 кг. Фабрично приготвената, готова за употреба, тънкослойна завършваща полимерна мазилка е устойчива на атмосферни влияния и подходяща за фасади. За 25 кг ще дадете 82 лв. Тънкослойна завършваща силикатна мазилка за фасади ще ви струва около 90 лв. за 25 кг. Силиконовите мазилки са най-високият клас декоративни мазилки, като съответно и цената им е по-висока в сравнение с полимерните и силикатните мазилки. Въпреки това много хора ги предпочитат. 25 кг силиконова тънкослойна мазилка за фасади и вътрешни стени в сгради е между 100 лв. и 150 лв., като цената отново зависи от цветовата група. Бялата минерална мазилка със зърнеста структура за вътрешна и външна употреба притежава изключителна паропропускливост (дишаща е), висока дълготрайност, устойчивост на мухъл и плесени, устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия. За нея ще похарчите около 19 лв. за 25 кг. Мозаечната мазилка от естествен цветен мрамор се търси за цокли на къщи, коридори, входове и т.н. Устойчива е на износване, климатични условия, удар, надраскване. 25 кг от нея струват 145 лв.

Изберете си собствено небе

Все по-популярни стават и окачените тавани. Чрез окачен таван на едно или няколко нива, с вградено осветление стаите буквално се сдобиват със свое собствено небе, а жилището ви става още по-забележително и модерно. Квадрати, кръгове, овали, правоъгълници, ромбове или всякакви други сложни комбинации от форми се преплитат по тавана, подчертани от декоративни светлини. Интегрираните системи за окачени тавани позволяват вграждане на приемно-предавателни устройства, осветителни тела, озвучаващи системи, системи за отопление и охлаждане, датчици от охранителна, пожароизвестителна и други инсталации. Растерните окачени тавани се поставят при изграждането на почти всякакъв тип помещения - офиси, административни сгради, магазини, хотели, заведения, болници и др. Това е така, защото са приложими в обекти, подложени на екстремални условия - повишена влажност, шум и замърсяемост, обясняват продавачите. Хората харесват и все по-често търсят окачени тавани, защото покриват пукнатини, неравности и повреди в по-старите тавани. Друг бонус за домакините е, че те са по-лесни за почистване и то няма да ви отнеме много време. Освен това, окачените тавани предлагат по-добри възможности за осветление. Те играят основна роля за оптимизиране на отразяването на светлината и пестенето на електроенергия. Друго предимство пред обикновените тавани е, че абсорбират и редуцират шума.

Колкото по-голямо е помещението, където ще монтирате окачения таван, толкова повече материал е необходим и съответно цената се покачва. Окачените тавани могат да бъдат с едно ниво или повече. По-ниска цена, по-лесен монтаж, по-кратко време за изпълнение изискват едно ниво. При две и повече нива цената се покачва, особено ако се повишава сложността им и се изисква по-дълго време за изпълнение. Цената за труд и материали над 50 кв. м за окачени тавани на едно ниво от гипсокартон е между 21 лв. и 35 лв. за кв. м. Растерни тавани 60х60 см над 50 кв. м излизат около 25 лв./кв. м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай