Папата благослови България за 24 май (ОБЗОР)

Папата благослови България за 24 май (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов се помоли да спрат бедствията

Премиерът иска да кандидатстваме с евангелие за ЮНЕСКО заедно с Ватикана

Папа Франциск благослови България в навечерието на 24 май. Това стана по време на посещението на премиера Бойко Борисов и нашата делегация във Ватикана. Те бяха приети от Негово Светейшество в апостолическия дворец "Библиотечна зала". След това папа Франциск разговаря с премиера на четири очи. "Благодаря, че ни приема всяка година. Поканих депутати от всички парламентарни групи, за да покажем, че сме помъдрели", заяви Борисов.

Двамата с папата обсъдиха проблема с бежанците в световен мащаб. "Говорихме за бежанци, за инфраструктурата в България и за това, че толкова много църкви и манастири се строят", разказа премиерът. Той бе категоричен, че доброто отношение на папата е към целия български народ. Докато е бил при Негово Светейшество, Борисов си е пожелал най-вече да спрат природните бедствия в страната.

По време на посещението на българската делегация във Ватикана стана ясно, че едно от най-красивите старобългарски евангелия - Асеманиевото, може скоро да стане част от наследството, пазено от ЮНЕСКО. "Искаме Ватикана да ни позволи да участваме с Асеманиевото евангелие в ЮНЕСКО. Папа Франциск обеща да проучи въпроса", заяви премиерът. Той обаче уточни, че преди време е имало отказ за такава процедура. "И сега ми обясниха защо. Защото след това всички ще искат с Ватикана заедно да участват", каза министър-председателят. Борисов обаче изрази надежда догодина да има ясен отговор дали това е възможно да се случи.

Премиерът поднесе подарък на папа Франциск - изкусна дарохранителница с камък от гроба на свети Иван Рилски. А Негово Светейшество даде на министър-председателя плакет с надпис: "Един свят, основан на солидарност, мир и справедливост". Премиерът се срещна и с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Той получи от Борисов изработени по поръчка два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай