Паметникът пред НДК без Акт 16

Паметникът пред НДК без Акт 16 | StandartNews.com

София. Паметникът „1300 години България" пред НДК никога не е получавал Акт 16. В документите за строителството му са описани множество недостатъци на обекта. Това обяви зам.-кметът на София по култура, образование и спорт Тодор Чобанов пред бТВ. Той представи и документи в подкрепа на твърденията си.

„Построяването на паметника е част от мащабна компания, като част от която се провежда конкурс с уважавани български автори - скулптори, художници. През 1981 г. София е трябвало да се сдобие с монумент. Строежът започва наистина на 1 април, от документите се вижда, че строителите са били принудени да бързат и не са спазвали технологични процедури", разказа Чобанов.

„Паметникът, чието изграждане е струвало 5 млн. лв. към онзи момент, се е разрушавал още в деня на полуофициалното му откриване. Не отговарят на истината твърденията, че Столичната община е била несериозен стопанин – паметникът става общински чак през 2006 г.", посочи още Чобанов.

Той обясни, че дискусията около отстраняването на паметника пред НДК е породена от проблема за сигурността на конструкцията, а не е част от спор за наследството на комунистическия режим. „Тоталитарната епоха ражда особен вид изкуство и в София има много примери за това. Никой не коментира тяхната съдба, а тук проблемът е, че паметникът се е разрушавал още от самото начало", изтъкна Чобанов.

В края на декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за премахването му и възстановяването на негово място на мемориалните плочи на I и VI софийски пехотен полк. Плочите са били на мястото до 1977 г., когато са съборени заради строителството на НДК.

Кога ще се пристъпи към практически действия обаче не е ясно, защото вече са подадени жалби срещу решението – една от тях е на автора проф. Валентин Старчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай