Пълнят с книги библиотеката в Сопот

Пълнят с книги библиотеката в Сопот | StandartNews.com

Интелектуалци ще възраждат града, Иван Гранитски е тазгодишният носител на голямата литературна награда

Докато венци се трупаха вчера на гроба на Иван Вазов в София за 166-Ата годишнина от рождението на поета, на 130 километра източно от столицата, в родния му град Сопот, в препълнената малка, стара и занемарена библиотека възрожденският дух се усещаше по-силно отвсякъде. Аурата на патриарха на българската литература витае вече век и половина над подбалканското селище и все още вдъхновява и обединява хората.

Още в 10 часа сутринта в събота сопотчани начело със своя кмет Деян Дойнов очакваха почетните гости, с които да дадат начало на празника - Григорий Вазов, внук на д-р Кирил Вазов и брат на поета, издателя Иван Гранитски, който е тазгодишният носител на литературната награда на името на лирика, и академиците Георги Марков и Константин Косев. Сърдечната среща между гражданите и високите им гости премина под една обща идея - да възродим и опазим Сопот и така да възродим България.

"Повече от 20 години правих опити да се доближа до града и до къщата на поета не като посетител, а по друг начин, но досега не се получаваше. Бях се отчаял. Докато кметът Деян Дойнов и издателят Иван Гранитски ме върнаха обратно. Веднага след това се появи нова мисъл в мен - да изкараме Сопот от Сопот. Това е уникален и велик град, той е център, градината, той е всичко. Дал е уникални родове и България е закопняла да го види", заяви наследникът на писателя. Само преди броени дни Общинският съвет удостои доц. Григорий Вазов със званието "почетен гражданин". Той дари вчера на библиотеката 67 учебника на различна тематика. Това не е първият му дарителски жест към родния град. Миналата година той отпуска и стипендии на няколко деца от Сопот за учене във Висшето училище по застраховане и финанси, на което е ректор. Григорий Вазов разкри пред сопотчани, че заедно с Иван Гранитски и литературоведката и писателка Катя Зографова готвят голямо изследване за града и летопис за целия Вазов род.

Преди да получи отличието - тазгодишната голяма литературна награда "Иван Вазов", Гранитски засади борче в двора на къщата музей "Иван Вазов". Той се включи към дарителската вълна и обеща хиляда тома от каталога на издателството си "Захарий Стоянов". Кметът пък Деян Дойнов обеща честването догодина да е в нова зала на библиотеката. Рокаджиите от Б.Т.Р. вечерта сложиха заключителните щрихи на Вазовите празници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай