Палим истински свещи по празниците

Палим истински свещи по празниците | StandartNews.com

София. Само за три месеца 5 тона свещи от восък са произведени в Синодалния производствен комплекс в квартал Илияници. Това съобщи директорът му Съботин Стоянов. Той разведе журналисти в цеха, където от 25 септември т.г., съгласно решението на Светия синод вече има линия и за новото производство.

"Засега все още производството на парафинови свещи е доминиращо. Излели сме 420 тона за тази година. Все още търсенето на восъчни свещи не е достатъчно", твърди Стоянов. Може би значение има и цената - восъчните свещи струват двойно по-скъпо. Но няма начин да са по-евтини, след като самият восък е 4 пъти по-скъп от парафина, а и самото производство е предимно ръчно.

"Българският восък е най-висококачественият в Европа", категоричен е главният инженер Валери Иванов. Изнася се изцяло в Европа като подобрител. "Ние работим с внос от Гърция. Структурата на восъка не може да се наруши. Той е естествен продукт. Ако се смеси с нещо друго, просто не се получава", твърди още инженер Валери Иванов. Така че да се правят менте восъчни свещи на практика е невъзможно. Затова по думите му хората не трябва да се притесняват, ако оттенъците им са различни. "Както е и при меда - зависи от това от какви преобладаващи растения са събирали мед пчелите", обяснява Иванов.
Освен че не се огъват като парафиновите и излъчват специфичен аромат восъчните свещи нанасят значително по-малко увреждания на иконите и стенописите. Което бе един от мотивите на Св. Синод да възстанови тяхното производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай