Овчари роптаят, че не извозват труповете

Овчари роптаят, че не извозват труповете   | StandartNews.com

Кърджали. Епидемията от син език удари най-тежко Източните Родопи. Само в Кърджалийско вече загинаха 2000. Според директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали Георги Грозев, пикът на болестта вече е отминал. Смъртта на 1600-2000 овце от общо 86 000 в региона пък не говорело за пандемия.

"Огнищата на зараза са навсякъде. Допреди два дни 5 екипа от страната третираха рисковите ферми, обори и торища във всичките седем общини на региона, сега работят два екипа", коментира още д-р Грозев. Той заяви, че стопаните трябва и сами да се погрижат за добитъка си. В тази връзка даде пример със село Дрангово в Кирковско, където нямало заболяло животно, защото там хората спазвали стриктно всички указания на ветеринарите.

Според Грозев, тъй като вече не валят дъждове и нощите застудяха, комарите, причиняващи тежкия вирус, ще намалеят и ситуацията ще се овладее.

Синият език взе жертви през последните дни и сред дивите животни в Кърджалийско. Вече над 80 муфлона и един елен лопатар са умрели в ловно стопанство "Женда". Там също усилено пръскат срещу комарите, които са преносители на вируса. Кметът на Момчилград Акиф Акиф пък осигури безплатен транспорт за събирането и извозването на умрелите животни. По много други места от региона овчарите недоволстват, че понякога се налага да чакат с дни коли на екарисажа за събиране на умрелите животни. "Чаках пет дни, за да дойде колата, а тя не отговаря на изискванията. Какво правим, разнасяме зараза из страната", жалва се Гюлназ Хасан от крумовградското село Подрумче. Той разказа, че вече е загубил 40 овце, а половината от стадото му, което наброява 250 животни, е заразено. "Върнах се от Германия, купих животни, толкова години труд и сега всичко с лека ръка да бъде унищожено. Кой ще ми плати за пропуснатите ползи", не крие притеснението си и Валери Калеканов от Чуково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай