Отвориха съкровище от 1202 бронзови монети (СНИМКИ)

Отвориха съкровище от 1202 бронзови монети (СНИМКИ) | StandartNews.com

Наред с амфората, добричкият музей се похвали и с три римски меча, дарени на музея от откривателя им

Добрич. Медиите в Добрич присъстваха на отварянето на истинско съкровище, което екипът от археолози, работещи в местността Слама канара са открили по време на разкопките на крепост, намираща се там. Пред погледа на журналисти и на част от колегите си директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов собственоръчно раздели двете половини на пукналата се от дългия престой в земята керамична амфора и изсипа нейното съдържание. Той и Елена Василева - реставратор в музея се заеха с преброяването на монетите, а Боян Тотев - ръководител на разкопките на Слама канара разказа, че се касае за ранновизантийски бронзови монети.

"Предположенията ни на този етап са, че се касае за църковна лепта, която е принадлежала на църковно лице. "Явно е било укрито по време на нашествие, унищожило и самата крепост, най-вероятно от авари и славяни в края на 6 век", заяви Тотев. Той допълни, че крепостта е с няколко хоризонта - късноримски от 4-5 век, ранновизантийски - 6 в. и старобългарски - 10 в. За първи път проучвания на терена са правени през 1989-1990 г., като това е второто проучване на района.

"Крепостта е била унищожавана три пъти - от хунските нашествия, от нашествията на авари и славяни и при българо-византийските войни в края на 10 век. Тя представлява голям култов комплекс, от който е проучена базилика с прилежащите й помещения. Тя е много голяма в сравнение с територията на крепостта и най-вероятно самата крепост е възникнала около нея и е имала за цел да я охранява. Базиликата е еднокорабна, възниква в късно римско време и просъществува до края на 6 век. Няма данни до момента да е била възстановяване по времето на първото българско царство, когато крепостта е обитавана" - добави Тотев, а колегата му Добри Добрев, който е открил и съкровището рано сутринта на 16 септември, допълни, че са успели да доразкрият източната порта на крепостта и малка част от северната й стена. В момента все още допроучваме базиликата.

"Имаме податки и за други ценни находки в района. Обектът се охранява изключително строго денонощно. Убеден съм, че с помощта на община Добричка, която ни отпусна 20 хил. лв. тази година, Министерството на културата и други дарители, догодина ще продължим работата си и ще превърнем обекта в една изключително посещавана туристическа дестинация. Още повече, че той ще ни даде нова информация за Добруджа" - каза Костадинов.

Двамата с реставратора преброиха 1202 монети, които тепърва ще бъдат реставрирани. Специалистите отбелязаха, че те са с най-малкия съществувал по това време номинал, като на едната им страна има императорски лик. След монетите Костадинов показа и дарение, което музеят е получил от човек, пожелал да се запази анонимността му - три меча.

"Те са римски, наречени "спата", дълги кавалерийски. Средният е изключително добре запазен за годините си, острието може да боде дори и в момента. Другият меч е малко по-къс, не така добре запазен, малка част от острието му е запазена" - показа Костадинов.

Мечовете са намерени по време на оран в нива, намираща се в района недалеч от местността "Слама канара", разкри директорът на РИМ - Добрич и добави: "Тази година имахме 4 археологически експедиции. За 2015 г. планираме те да са пет, като едната е подводна, за да попълним фондовете си с част от морската история на региона ни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай