Отвлечената Александра от Поморие е открита мъртва

Отвлечената Александра от Поморие е открита мъртва | StandartNews.com

Поморие. Отвлечената Александра Тодорова, която е дъщеря на лихвар от Поморие, е била намерена мърта. Трупът на детето е намерен на таванския етаж на къщата, в която живее семейство Тодорови. Това стана ясно от съдебният лекар Косьо Янков, който обясни за нелепата смърт на момиченцето пред журналисти. "Часът на смъртта ще стане ясен също след аутопсията", каза още д-р Янков, цитиран от "24 часа".

Прокуратурата и полицията все още не са съобщили официално за смъртта на детето.

Екипи от военни, разследващи и съдебен лекар влязоха по-рано в жилището заедно с тъщата на шефа на хотел "Лагун", която бе с белезници. Тя е била задържана след претърсването на хотела на 

Стандарт Нюз припомня, че 7-годишната Александра бе отмъкната от неизвестни извършители веднага след края на учебните часове в четвъртък. Тя е напуснала двора на школото "Иван Вазов" и се е отправила към дома си в квартал "Свобода". Той се намира на около 500 метра от училището. Момичето е дъщеря на Веселин Методиев Тодоров, известен с прякора Германеца. Преди 4 години той бе задържан при спецакция на МВР заедно с големия си син Методи и Ангел Кетелиев за лихварство и рекет.

Отвличането на момичето бе потвърдено официално от МВР едва този следобед. Противоречиви са и информациите за поискан откуп. По-рано плъзна слух, че похитителите вече са се свързали с родителите и са поискали 1 млн. лева. Бащата обаче заяви пред "Стандарт", че никой не се е свързвал с него, но е готов да плати необходимото, за да види отново детето си.

Хронология на изчезването на Александра Тодорова

"Готов съм да говоря с тези хора, нека да ми се обадят. Ако искат нещо, да ми кажат. Давам всичко за детето си. Ще преговаряме. Чакам ги. До момента нямам никаква информация. Полицаите ме държат настрани. Не знам дали са открили някакви вещи или следи от детето. Дори преди малко ми върнаха телефона. Досега апаратът не беше в мен. Нямам никаква представа кой и защо може да отвлече детето", заяви Германеца около 14 часа.

Съседите обаче твърдяха, че откупът е поискан.

Твърде е вероятно действително похитителите да са поискали парите, но бащата да е инструктиран да отрича, обясниха опитни криминалисти.

Маскирани и въоръжени полицаи нахлуха в хотел "Лагун" още сутринта, за да търсят момичето. Според неофициална информация в МВР получили сигнал, че Александра е скрита в хотела. Неговият собственик Веселин Тошев е имал неуредени сметки с бащата на Александра.

Хотелиерът бе в неизвестност от снощи, а мобилният му телефон е изключен. "Никой не знае къде е и полицията го издирваше до вчера следобед", обясняваха съседи. Към 19 часа обаче стана ясно, че Тошев е бил открит от полицаите и върнат в хотела, за да се грижи за децата си. С белезници оттам обаче били изведена неговата приятелка Северина и майка й Светлана. "Аз съм почтен човек, дете не съм отвличал, познавам Северина добре и тя не е способна на такова нещо", каза Тошев. До късно снощи не стана ясно кой е физическият убиец на детето. Тялото на Алекс бе разпознато от бащата.

Родителите й започнали да се тревожат, че нещо не е наред едва след 18 часа в четвъртък, след като момичето закъсняло от училище. Часовете приключвали в 16 часа и забавянето от два часа не било обичайно. Майката Ева първо позвънила на класната й Иванка Куличева, след това и на госпожата от занималнята. Последвали няколко разговора с учители и родители на другите деца от класа. Тодорови обаче не открили детето си при никой от тях, а и никой не я бил виждал след края на учебните занятия. Тогава бащата се обадил в полицията и на секундата цялото районно било вдигнато на крак. Униформени и цивилни полицаи започнали масово претърсване през цялото денонощие. Единствената открита следа от Алекс е гривната й, която е паднала в училищния двор. Момичето е ученичка в първи клас в местното СОУ "Иван Вазов". Този месец била първа смяна, но оставала и следобед на занималня. В злополучния ден децата свършили училище в 12 часа. След това класната им ги завела на куклен театър. Около 14 часа тя предала първолаците на госпожата в занималнята. Занятията приключили точно в 15,45 часа. Тогава 7-годишната Алекс е била видяна за последно как излиза от двора на училището. Всеки ден тя се прибирала сама до апартамента си в блок 31 в квартал "Свобода". "Детето се връщаше само. Всеки ден го виждахме. Не е опасно, защото не пресича никакви улици", разказаха възрастни съседи на семейството. Понякога Алекс спирала да поиграе на детска площадка, която била на път за дома й. Дали в четвъртък тя отново е минала оттам, никой не може да каже. Не е ясно и по кой път се е прибрала. Два са възможните маршрути, по които се е движело детето. Единият е през вътрешността на квартала между блоковете, а вторият е по главната улица, която води към новата част на Поморие. Разследването се наблюдава от окръжната прокуратура в Бургас под ръководството на обвинителя Димо Маджаров. "На този етап можем да кажем единствено, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за отвличане", заяви говорителят на прокуратурата Красимира Кателиева.

Лихварите забивали куки и трошели зъби

Отчаяният баща е прочут с милионите, придобити с брутална жестокост

Веселин Тодоров-Германеца е един от най-известните лихвари край морето и страшилище за жителите на Поморие. Хората в града твърдят, че забогатял от убийствените лихви, които налагал на клиентите си. Прибирал между 10% и 20% месечно, а тези които не успявали да му се издължават, били брутално измъчвани. Жестокостта на Германеца и групата му при събиране на вземанията достигала до методи от Инквизицията. Жертвите били подлагани на същински мъчения, трошени са им зъбите, драни са с куки и са пребивани до припадък. Фактите стават ясни и от съдебните заседания срещу разбитата преди четири години група на Германеца. 50-годишният мъж е милионер. Притежава редица апетитни имоти край морето, сред които 21 апартамента в курорта Свети Влас и половината от ваканционен комплекс. Атрактивни жилища в Поморие и Несебър, няколко къщи в Свети Влас и Жеравна. В Каблешково пък е собственик на голямо лозе и овощна градина. Притежава и завиден автопарк от близо 20 автомобила. Най-скъпите возила в него са БМВ-7 и два мерцедеса. Местните жители споделят, че преди да забогатее, бил обикновен рибар. В началото на 90-те години на миналия век отворил първата заложна къща в града. През годините на социализма обаче е лежал в затвора, но вече никой не си спомня за какво. От първия си брак има 30-годишен син Методи, който му помага в бизнеса. От сегашната си съпруга Ева, която е половин рускиня, има две деца - голяма дъщеря, която учи в испанската гимназия в Бургас и 7-годишната Алекс. Хората в Поморие избягват да говорят за Германеца и видимо изпитват страх, щом чуят името му. През 2010 година бе арестуван и запорираха цялото му недвижимо имущество, което тогава се изчисляваше на 3,6 милиона лева. Делото срещу него обаче още не е влязло в съда и 4 години по-късно продължава да е висящо. Това потвърди и говорителят на окръжната прокуратура в Бургас - Красимира Кателиева. Тя обаче не успя да каже какви са причините за буксуването, нито дали запорът върху имуществото му е вдигнат.

Занимава се с търговия и строеж на жилища

"Калиопа" и ЕТ "МЕРИВЕЙ - Веселин Тодоров"
са двете дружества на името на Германеца. Според фирмения регистър предметът на дейност на дружествата е с много широки рамки - от търговия до строеж и обзавеждане на жилища с цел продажба.
От години се знае, че Германеца се занимава с недотам чист бизнес, имаше и заложни къщи, полицията и преди се е интересувала от него, казват поморийци. 30-годишният Методи Тодоров е негов син от първи брак. На негово име е регистрирана "Миг Транс" ЕТ, която върти таксиметрови услуги по курортите.

Претърсиха хотел, собственикът изчезна

Маскирани и въоръжени полицаи атакуваха поморийския хотел "Лагун" рано сутринта вчера. Първоначално бе лансирана версия, че акцията е свързана с незаконни цигари, но се разбра, че в МВР са постъпили оперативни данни, че отвлечената Александра е скрита тъкмо в хотела. Улицата пред хотела за секунди бе буквално обсадена от тежковъоръжени антимафиоти. Пристигна автомобил на специализираната лаборатория и арестантска кола, както и множество патрулки. Въоръженият отряд безцеремонно накара всички хора от съседните къщи и минувачите по улиците да се разкарат бързо. Полицаите буквално преобърнаха хотела наопаки. След приключването на акцията, която беше без резултат, всички врати на хотелските стаи бяха разбити. Съпругата на 50-годишния собственик Веселин Тошев обясни, че вероятно ще заведе иск срещу МВР заради нанесените щети. Хотелиерът е в неизвестност от снощи. Никой не знае къде е и полицията го издирва. Жена му бе разпитана и освободена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай