Отложиха манастирски празник заради изборите

За пръв път Добридолската света обител остава пуста на Томина неделя

Отложиха манастирски празник заради изборите | StandartNews.com

Монтана. Заради изборите за народно събрание Добридолският манастир отлага днешния си празник за следващата неделя, съобщи игуменът му архимандрит Борис. От години на Томина неделя в светата обител се събират по над 2000 души от цяла Северозападна България. За пръв път манастирът ще отбележи своя ден седмица след деня на апостол Тома. До следващата неделя ще почакат и приготвените животни – агнета и ярета, които ще бъдат дадени курбан на вярващите. Светата литургия ще отслужи митрополит Дометиан, допълни отец Борис.

Добридолският манастир е един от най-старите в страната. Създаден е след покръстването на българите през 9-ти век, но през 14-ти е разрушен от турците. През 1610 г. е издигнат отново. За втори път обаче е изравнен със земята след Чипровското въстание от 1688 г., тъй като монасите се включили в бунта. Но пак е възстановен. Храмът му единствен в страната има релефни изображения на хора и зодии по стените си от вън. През атеистичните години е бил любимо място за венчавкии кръщавки – по над 2000 на година.

От 3 години игуменът Борис го ремонтира основно. Отецът е разработил проект, чрез който очаква да вземе милиони от програмата за развитие на селските райони. С парите светата обител ще се сдобие с нова сграда за поклонници, ресторант и магерница. Ще бъде обновена и съществуващата инфраструктура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай