Отличници на Тутракан дефилират като четници

Отличници на Тутракан дефилират като четници | StandartNews.com

Теодосий Спасов ще пее за 30-ия юбилей на похода "По стъпките на Таньо войвода"

150 деца и младежи от Тутракан ще преминат в петък вечерта с маршова стъпка от кметството в града до вратите на възстановената древна крепост "Трансмариска". Дружините, стегнати в четнически униформи, ще дефилират пред стените на крепостта, спечелила първото място в кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България". Хайдушкият марш ще сложи старта на 30-ия юбилеен поход по стъпките на Таньо войвода, който се организира от сдружение "Родно Лудогорие" и втора година преминава под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова.

Участието на хората от Тутракан в паметното събитие е въпрос на чест. Влизането в мемориалната чета на походниците е право и привилегия за учениците отличници от общината, постигнали най-високи резултати през учебната година, обясни зам.-кметът на Тутракан Петя Василева.

24 гимназисти от Тутракан, призьори в различни конкурси, олимпиади и състезания, ще преминат тази година разстоянието от дунавския бряг до търговищкото село Априлово по пътеките на четата. Те ще са част от всичките 420 походници, които ще пресекат 28-те селища по маршрута на четниците от миналото. Около 20 хиляди души, жители на селищата, през които ще преминат четниците, ще посрещнат походниците и ще отдадат почит на героите на България, обяви д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението, организатор на проявата.
Мемориалните чествания започват в петък в 17 часа пред паметника на войводата в Тутракан. Стотици жители и гости на града ще присъстват на тържествата тази година. Специално за юбилея в града пристигна Теодосий Спасов, който ще свири на сцената на античния театър в дунавския парк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай