Отличничка с пиърсинг

Отличничка с пиърсинг | StandartNews.com

Обявяването на новата еврокомисия на Жан-Клод Юнкер донесе два повода за радост и гордост в България. Първият бе номинацията на Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси. Не по-малко важен обаче е и вторият - назначаването на първата българка сред основните говорители на комисията. Това е младата и красива Мина Андреева. Тя е дъщеря на известния журналист - шефа на българската редакция на "Дойче веле" Александър Андреев. Но е стигнала до престижния пост съвсем сама, като е изкачила всички стъпала в йерархията. Едва на 31 г., тя вече е гласът на Юнкер и обещава да носи предимно добри новини.

Отличничка, която носи обеца на носа и слуша Мишо Шамара. Може да звучи парадоксално, но всички тези определения за Мина са чиста истина. Тя е завършила образованието си с пълно отличие и медал, доказала е способностите си неведнъж в Брюксел, а дискретният пиърсинг й стои дори елегантно. Така че Мина е не само новият глас на ЕК, но и едно от най-красивите лица на комисията.

Младата дама е родена на 5 април 1983 г. в България, но е израснала в Германия. Мина изкарва само първи клас в България, след което семейството й заминава за Германия. Там завършва средното си образование, но семейството й не й позволява да забрави българския. Паралелно с уроците на немски, Мина е снабдявана и с всички български учебници, за да припомня и усъвършенства родния си език, разказва баща й. Разбира се, не липсвали и затруднения с родния език. Те обаче били победени с неочаквана помощ - тази на рапъра Мишо Шамара. Докато се борела с някои трудни формулировки от книгите, Мина чула парчета на рапъра, научила ги наизуст и така българският й потръгнал. Тя често гостува и на баба си в София и има много приятели българи, така че съвсем не е забравила българското у себе си.

За новата си работа тя обещава да почерпи колегите си с баница и споделя, че на 1 март винаги им носи мартенички. От българските гозби обича баница, лютеница, овче сирене и луканка, а докато следва в Единбург, често прави кюфтета и тиквеник за съквартирантите си, разказва самата тя.

За да стигне до настоящия си пост, Мина извървява дълъг път през няколко европейски града и цялата йерархия на Брюксел. Бакалавърската си степен по европеистика завършва в Маастрихт, а след това учи европейско право в Единбург, където се дипломира с пълно отличие и медал за най-добра дипломна работа. Европейската й кариера започва като стажант в дирекция "Европейски съюз" в МС в София. По-късно в Брюксел става стажант в кабинета на тогавашния ни еврокомисар Меглена Кунева. Стажът е част от следването й.

Специализира и в Европейския институт във Вашингтон. В Брюксел е забелязана от екипа на екскомисаря по право Вивиан Рединг и я канят да стане част от екипа на говорителите. Първоначално е асистент, после говорител и така стъпка по стъпка достига до днешната си позиция.

"За да спечели място като стажант в Брюксел през 2007 г., Мина се яви на много сложен тест и успя да го спечели на всички нива. Всичко е постигнала напълно сама и е резултат на много труд. Това ме изпълва с голяма гордост", казва баща й Александър Андреев.

Целта да стане говорител в екипа на ЕК Мина си поставя още по време на следването. "Открай време си мечтая да стана говорителка. Точно в тази работа мога да обединя наученото в университетите с радостта от общуването и комуникацията", признава тя.

"Много се радвам, че с моите скромни усилия Европейската комисия вече ще говори и на български", допълва Мина. Тя е убедена, че България извлича голяма полза от членството си в ЕС.

Държи и да спомене, че за нея е голяма чест да работи с председателя на комисията Юнкер и че ще говори от негово име.
"Той е изключително опитен политик, бил е 19 години министър-председател. Убеден европеец, при това - човек с невероятно чувство за хумор. Държи на думата си и наистина не прави никаква разлика между "старите" и "новите" еврочленки, между малките и големите държави. Доказва го фактът, че избра Кристалина Георгиева за своя заместничка и й повери един от най-важните ресори: бюджет и човешки ресурси", посочва Мина.

Мина Андреева не забравя да уточни, че комисията на Юнкер ще бъде по-различна от предходните комисии. "В нея акцент се поставя върху политиката и върху опита. Сред комисарите са петима бивши премиери, четирима бивши вицепремиери, 19 бивши министри, 7 бивши еврокомисари и 8 бивши евродепутати. Според мен комисията "Юнкер" разполага с възможно най-добрите ресурси, за да посрещне сегашните икономически и геополитически предизвикателства, пред които е изправена Европа. Нека го кажа пак: за мен е чест, че съм част от този екип и ще помагам да се разпространяват добрите новини за успехите на Европа", споделя българката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай