Откриват патриаршеско крило в Троянския манастир

Откриват патриаршеско крило в Троянския манастир | StandartNews.com

На 15 октомври в Троянския манастир ще бъде официално открито новото крило в Светата обител. Датата не е избрана случайно – това е рожденият ден на патриарх Неофит, който заедно със Светия синод ще освети новата сграда. Тя е отредена за митрополитски център – триетажна постройка с 25 помещения, предназначена за заседания и отсядания на митрополитите и Светия синод.

Строителството на новото крило в Троянския манастир е започнало още по времето на игумен Генадий. Повече от 10 години обаче остава замразено на груб строеж и е неугледна картинка в двора на светата обител. Още с встъпването си като игумен преди две години, Величкият епископ Сионий се захваща да завърши постройката. Към даренията на миряните се прибавя и държавна помощ. През миналото лято правителството отпусна 300 000 лв. за приключване на строежа, а с предишни дарения

средствата, дадени от държавата, надхвърлят 1.4 млн. лв.

Изградена изцяло в духа на възрожденската архитектура, постройката се вписва хармонично в общия ансамбъл от сгради в светата обител. На един от етажите на митрополитския център са патриаршеските покои. „Негово Светейшество, патриарх Неофит е брат на Троянския манастир и обича да идва тук, защото тук е замонашен и е живял като монах", разказва икономката на Троянския манастир и духовна дъщеря на дядо Сионий монахиня Теодора. Апартаментът за патриарха включва приемна, кабинет, спалня, малка кухня. Подобни помещения има и за останалите митрополити, които гостуват на Троянския манастир. Обзаведени са с красиви, скъпи мебели от масивно дърво, а стените са украсени с ценни икони и картини, дарени от миряни. На последния етаж под сводест шестоъгълен таван е и синодалната заседателна зала. В нея на канапета от пурпурно кадифе Светия синод ще решава в уединение важни проблеми.
Изцяло ремонтирани и обновени са и килиите на четиримата монаси, които живеят в манастира. За тях дядо Сионий е ремонтирал и обзавел с нови мебели и монашеската трапезария. На една от стените е изрисувана от съвременни иконописци Тайната вечеря.
За последните две години, от идването на епископ Сионий като игумен, Троянският манастир е почти напълно обновен. Бисерът на светата обител – храмът „Успение Богородично", в който се намира чудотворната икона Пресвета Богородица Троеручица, вече е с нов покрив. Специални майстори от Родопите това лято извършиха ремонта, а средствата са дарени от голяма българска компания. В момента тече реставрацията на ценните стенописи в църквата, които са

дело на майстора Захари Зограф и се смятат за връх на неговото творчество

Наред с фреските с библейски сцени, той оставя един великолепен автопортрет, портрети на дарители, образите на св. св. Кирил и Методий, на български патриарси, царе и светци, сред които за първи път са изобразени и български светици. Финансирането на реставрацията на стенописите е по проект на Министерство на културата и се очаква да приключи до две години. Фреските по външната част на църквата също са дело на Захари Зограф и вече са обновени от реставраторите.
За посетителите на Троянския манастир съвсем наскоро бяха отворени художествена галерия и църковен магазин на мястото на запуснати с години складови помещения. От тях игуменът е изровил забравени ценни икони и църковна утвар, които сега са изложени в красиво подредена експозиция. Галерията е посветена на покойния патриарх Максим, който също е бил послушник в Троянския манастир и бе погребан в църквата „Успение Богородично" зад чудотворната икона.
В източното крило на манастира от близо година е отворена за поклонници и туристи зала, посветена на анхимандрит хаджи Макарий.
Той е бил духовен старец на Васил Левски
и много близък негов приятел по времето, когато Левски се укрива в манастира. Именно

архимандрит Макарий е пригодил в едно от крилата скривалище за Апостола

с капандура на покрива, така че да може лесно да избяга в гората, ако има заплаха. В новата зала посетителите може да изгледат филми за историята на манастира, за чудотворната икона Пресвета Богородица Троеручица, за службите в светата обител.
От година отворена за посетители е и костницата под олтара на централния храм „Успение Богородично" на манастира. Тя е направена при построяването на храма в средата на XIX век и в нея лежат костите на духовници, служили в обителта, на заслужили християни и дарители.
Предстоящ голям ремонт е цялостната реставрация на западното, четириетажно крило, където се намира и скривалището на Васил Левски. Проектът вече е одобрен от Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като идеята е да се запази изцяло автентичността на тази най-стара част на манастира. Стойността му е 4.3 млн. лв., като финансирането ще дойде от ОП "Региони в растеж".
"Крилото е строено през 1835 г. и е важна част от българската история. Освен, че тук е скривалището на Левски, към него е и кулата с параклиса "Св. Св. Кирил и Методий", килиите на архимандрит Макарий и архимандрит Кирил,

щаб-квартирата на генерал Карцов, който е освободител на Троянския край

през руско-турската война", разказа Дядо Сионий. Ще бъде възстановен и тайният изход, през който Левски и монаси са можели да напускат манастира в случай на опасност. По думите на дядо Сионий, този изход ще бъде направен така, че който иска, да може да мине през него и да почувства духа на онова време. Предвижда се да се реставрира цялата дъсчена част, всички каменни зидове, като в същото време се направи топлоизолация, пожарна безопасност и санитарни възли. В това крило ще се преустроят и нови помещения за поклонници и туристи.
В кулата към западното крило епископ Сионий вече е започнал укрепване. По подобие на свети места в Йерусалим в нея

на четири нива един над друг се обособяват параклиси

Най-отдолу е новият параклис „Голгота", в който се съхранява камък от Йерусалим. До преди една година помещението се е използвало за склад за отпадъчни свещи, но сега е място за извършване на кръщенета. Над него е параклиса „Св. Св. Кирил и Методий", в който монасите на манастира извършват всекидневните си служби през зимата, тъй като помещението е отопляемо.
Напролет е планиран ремонт и на манастирския двор. Той ще бъде подравнен, ще бъдат поставени дренажи, а автентичната каменна настилка ще бъде подредена наново. „С Божията воля всичко ще бъде обновено, след като има желание за това", казва дядо Сионий и добавя: „Това е нашия девиз, на мен и братството на манастира, защото аз не работя сам, а с монасите и много християни, които са наши духовни братя и сестри и поддръжници - след като имаме воля и желание да го направим, средства ще се намерят", казва игуменът на Троянския манастир.
С новото крило, с направените и предстоящи ремонти, Троянският манастир вече конкурира втория по големина у нас - Бачковски манастир. Хората са доволни, когато виждат, че

с даренията си допринасят Троянският манастир да става по-уютен

казва икономката монахиня Теодора. До 100 000 души са посетителите по време на големи религиозни празници. Светата обител опитва по всякакъв начин да се отвори към хората. В манастира се провеждат много мероприятия за християните – семинари, конференции, детски лагери през лятото. Популярност придобива и събор на иконописците, през който в рамките на една седмица, майстори на четката се учат на занаят, обменят знания и излагат своите икони.

Връщат блясъка на скита „Свети Никола"

Предстои да започне ремонт и на скита „Свети Никола", който е част от Троянския манастир. Това е малко манастирче, отдалечено на километър и половина в планината, на западния склон на връх Иван. Скитът Свети Никола е основан през 1785 г. от игумена на Троянския манастир Паисий. В годините се е използвал като място за усамотение на троянските монаси. Представлява комплекс от църква, жилищни сгради и аязмо. През първата половина на ХІХ в. в него се е помещавало килийното училище на Троянския манастир. В двора му е гробът на хайдут Велко от Шумен, починал от раните си през 1848 г. Повече от 10 години обаче скитът „Свети Никола" пустее в забвение и разруха. Повече от година Троянският манастир и обществеността на Троян събират дарения за възстановяването му. Наскоро обаче манастирът е кандидатствал с проект за финансиране на начинанието и той е получил одобрение по програмата за развитие на селските райони. Идеята е отново малкото манастирче, което е било много популярно преди години сред жителите на Троян, да приема посетители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай