Откриха уникални следи от превземането на Мисионис

Намерени са запазени четириметрови зидове на сгради

Откриха уникални следи от превземането на Мисионис | StandartNews.com

Завършиха поредните археологически проучвания на важния античен и средновековен град Мисионис край Търговище. Те се проведоха в рамките на юли-август 2017 г. под ръководството на проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев от РИМ Търговище с участието на археолога Стефан Иванов от същия музей.

Името на Мисионис научаваме от съчинението на живелия през ХІІ в. арабски географ Ал-Идриси. Особено важно е сведението, че той е „значителен стар град, който лежи до подножието на една височина във водна и превъзходно положена страна и извлича голям доход от търговията". Добре се знае обаче, че арабинът използва доста по-стари данни, извлечени главно от римски и ранновизантийски автори.

През тази година разкопките изцяло бяха съсредоточени във вътрешността на главната крепост. Както е известно,

тя е издигната през V-VІ в

При първите археологически проучвания от 60-те години на ХХ в. беше разкрита отлично запазената крепостна порта, епископската базилика и няколко високо запазени сгради.

Сега разкопките продължиха в южна и източна посока. Оказа се, че там крепостните стени от ранновизантийската епоха също са се съхранили много добре и достигат във височина до 3-5-4 м височина. В тези участъци културните пластове са дебели до 5-6 м. В тях се откриват множество находки от V до ХІV в.

Много интересни през 2017 г. са резултатите за средновековния период на крепостта. Находките от археологическите разкопки сочат, че големият разцвет на селището по време на Второто българско царство е при Иван Александър (1331-1371). Тогава селището било разширено с нови сгради. Монетите на този владетел са най-многобройни, керамиката от това време – изобилна, откриват се десетки накити и чудно извезани със сърма текстилни произведения. Това благоденствие продължило и в първите години на цар Иван Шишман, чиито монети са също в голямо количество.

Но ето, че

дошъл ужасът ня османското нашествие в Търновска България

започнало с масираната атака на великия везир Али паша в 1388 г . То засяга и древния Мисионис. След Ал-Идриси това име повече не се споменава и явно града има ново название. Може би това име е Косово, както османският хронист Мехмед Нешри нарича една крепост между Шумен и Търновград. По време на финалното османско настъпление срещу българската столица в 1393 г. тя се съпротивлява упорито на нашествениците, а комендантът й изговаря гордите думи: „Ние не ще се отречем от нашия господар, цар Иван Шишман, за да се покорим на турците!"

Провежданите през годините археологически разкопки наистина показват белезите от жесток погром над крепостта. Следите от унищожението са навсякъде. Във вътрешността на укреплението пластът от напълно изгорелите и рухнали сгради достига 1.1 м. дебелина.

Преди да падне,

крепостта е издържала тежка обсада

Проучванията разкриват как турците напредват към главната крепост, като завземат рубеж след рубеж. Накрая е обсадена самата тя. Убитите защитници са били погребвани направо сред сградите. В гърдите на един от тях е открито острието на стрела, заседнала между ребрата му. Живите не са имали време и затова са заравяли покойниците на 10-15 см дълбочина.

Един от мъртъвците обаче не е погребан по християнски обичай. Паднал е настрани и бил затрупан от рухналата стена. В дрехите си той носел платнена торбичка със сребърни монети, които не са на някой друг, а на султан Мурад І, големия враг на Българското царство. Непосредствено зад портата на крепостта пък бе намерена колективна находка от 26 ранни османски монети, които са били загубени от някой от нападателите в отчаяната схватка при атаката на твърдината.

Разкопките от 2017 г. внесоха нови щрихи в картината на жестоката битка. Вече е напълно сигурно, че след като турците проникват в крепостта, защитниците продължават съпротивата по тесните улички. Беше локализирано полесражението на кървава схватка с повече от стотина фрагмента от начупено оръжие (части от саби, ятагани, бойни ножове), както и 50 железни върха на стрели. Всички те се откриват в дебелия горял пласт, фиксиращ опожаряването на града. А в пепелта се намират множество късове от напълно изгорелите керамични съдове от покъщината. Пак на една от уличките преди време бе намерен уникалния оловен кръст-реликварий с образите на апостолите Петър, Павел и Андрей от ХІV в. Вероятно защитниците са разчитали на съхраняваните в него мощи на Кръстителя на Североизточна България,

апостол Андрей да ги опази от нашествениците

Съвсем наблизо бе намерена друга следа от страшната битка. За разлика от споменатите трупове на защитници и нападатели, сега бе открит самотен човешки череп, обърнат настрани. Въпреки търсенията на археолозите не са открити никакви останки от скелата. Явно става дума за отрязана в сражението глава на някой от бойците.

През 2017 г., както и през предишните сезони, проучванията изцяло бяха финансирани от Община Търговище и от местни спонсори. Надяваме се, че уникалните резултати от последните години най-сетне ще доведат и до държавно финансиране, коментира пред "Стандарт" проф. Николай Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай