Откриха паметник на генерал Владимир Стойчев в столицата

Откриха паметник на генерал Владимир Стойчев в столицата | StandartNews.com

София. Бюст – паметник на генерал Владимир Стойчев бе открит пред сградата на Министерство на младежта и спорта. На събитието присъстваха министри, бивши и настоящи военни, представители на Столична община и други.

"Ген. Владимир Стойчев е последният български генерал, командвал наши войски във военно време". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по откриване на паметника. 

Ген. Стойчев е участник в двете Балкански войни, както и в Първата Световна война, посочи Плевнелиев. „По време на участието на България в окончателния разгром на Хитлеристка Германия ген.-лейтенант Стойчев е командващ на Първа Българска армия, действала в състава на Трети украински фронт от Съветската армия", отбеляза той, цитиран от "Фокус".

„Българските войски с цената на хиляди жертви дадоха своя принос за запазване на териториалната цялост на страната и спасяването й от поредната национална катастрофа. На парада на победата над Третия райх в Москва на 24 юни 1945 г. ген. Стойчев е единственият чуждестранен генерал, участвал в него", допълни Плевнелиев.

„Освен като военен забележителната личност се проявява и в спорта, в обществената работа, в българското олимпийско движение и в Народното събрание.Толкова много са неговите заслуги, толкова са различни и многообразни качествата му, че наистина е трудно да бъдат изброени. Като майстор на висшата езда Владимир Стойчев представя страната ни по време на Олимпийските игри в Париж през 1924 г. и в Амстердам през 1928 г. Той представя страната ни и на много други международни състезания по конен спорт. След 9 септември 1944 г става председател на футболния клуб „Чавдар София". От 1949 – 1947 г. ген Стойчев е политически представител на България във Вашингтон и в ОНН. Той е основоположник и първи председател на Върховния комитет по физкултура и спорт към Министерски съвет. В продължение на 30 години е председател на Българския олимпийски комитет, а до 1990 г. е негов почетен председател", каза още Росен Плевнелиев, който откри официално бюст-паметника пред спортното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай