Откриха антично кметство близо до храма на Ванга

Откриха антично кметство близо до храма на Ванга | StandartNews.com

Внушителната обществена сграда е уникална, твърдят археолозите

Не секват откритията в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Древното селище тази година намери място в категория "Открития" на кампанията "Чудесата на България" на вестник "Стандарт". И води битка с десетки други исторически забележителности, за да намери по-предно място в класацията. Вече няколко години обектът се изследва от екип археолози под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински, който е директор на Националния археологически институт с музей към БАН. За първи път тази година само български археолози са на терен там. До 2014 г. в разкопките участваха специалисти и студенти по археология от САЩ, но проектът приключи. Холивудската звезда Коул Мичъл Спраус също се докосна до магията на античния и загадъчен град през 2013 г. Актьорът тогава учеше археология в Нюйоркския университет и заедно с други американски студенти се включи в работата на археолозите.

"Натъкнахме се на уникална и огромна обществена сграда от ранния елинизъм при изследването на античния град Хераклея Синтика. Започнахме работа на терен на 26 август и бързо открихме ъгъл на много голяма постройка, която е от ранно - елинистическата епоха, III-IV век преди Христа. Тя буквално е от самото създаване на селището на това място", разкри доц. д-р Людмил Вагалински. Експертите веднага установили, че строежът е направен от големи квадри, които са внимателно и специално обработени. Това изключва възможността да става въпрос за обикновено жилище, категорични са археолозите. Хипотезата на доц. д-р Вагалински е, че тази мащабна постройка е част от северния край на агората (б.а. - площада) на древногръцкото селище. "Убеден съм, че сградата е имала обществени функции, а не е частен дом. Другото обаче са догадки - може да е била седалището на управителя на населеното място, може в нея да са се събирали на съвет старейшините. Такава ценна и мащабна находка от ранния елинизъм почти няма в страната ни", сподели археологът. Установени са два пожара, които са вилнели на същото място. Първият е от втората половина на IV век преди Христа, вероятно при набег на местните племена, които били пропъдени от нашествениците високо в планините Огражден и Беласица. Десетки години след огнената стихия е направена нивелация върху изпепелената сграда, поставен е дебел глинен пласт за повърхност и е вдигнат нов строеж. Но стотина години след първия пожар е възникнал още един - някъде във втората половина на трети век преди Христа. "Находката, на която се натъкнахме, се намира на 8 метра дълбочина. Тази година получихме по-малко средства от културното министерство и ще сме на терен десет дни - до 5 септември. С колегите ще направим всичко по силите си, за да укрепим мястото, за да не бъде затрупано от срутили се горни пластове. На по-късен етап ще изготвим и специален проект, за да може не само да спасим обществената и мащабна сграда, а да я направим достъпна и видима за посетителите", увери Вагалински. Градежът е изключително прецизен. Тази находка за археолозите е голям успех, много малко са подобните на тази постройки от ранния елинизъм, открити в България. "Затова ще е грях да я зарием и да я изоставим. Проблем е, че близо над нея минава пътят, но сме длъжни да я разкрием колкото е възможно повече и да я съхраним за поколенията", каза още ръководителят на екипа на Хераклея Синтика.

Миналата година в древното селище археолозите разкриха два магазина, датирани между III и V век след новата ера. Намират се в северната част на римския форум. В тях учените се натъкнаха на много монети и архитектурни детайли. Откриха мраморна и керамична украса, театрални маски, които най-вероятно са се продавали в двата магазина. Намерени бяха още теракотени фигури и маски, каменни статуетки, лампи за осветление, монети, калъпи, фибули, чаши, чинии. "Натъкнахме се и на оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение - стрели, оловни тежести за прашка. Говорим за находки в периода от IV век преди Христа до V век след Христа. В музея се съхранява и монета с лика на римския император Флавий Маркиан", казва директорът на петричкия исторически музей Сотир Иванов.

Античният град Хераклея Синтика се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Някога е бил населяван от тракийското племе синти, за което споменават няколко древногръцки историци. Основан е около 300 г. пр. Христа от древномакедонския владетел Касандър. И продължава да крие още доста загадки.

С камери и пазач спират иманярите

Охранител и видеокамери пазят античния град Хераклея Синтика от набезите на иманярите. Крутите мерки са взети от ръководството на историческия музей в Петрич и общината. "Иманярството е огромен проблем в цялата страна. Допреди десетина години търсачите на антики изравяха находки и ги продаваха нелегално на ценители", твърди директорът на петричкия музей Сотир Иванов. Пазачът дебне за иманяри през деня, но през нощта няма физическа охрана. Монтирани са видеокамери в района, за да заснемат всеки, който влиза в античния град. "Трябва да признаем, че иманярството тук не е в такива мащаби, в каквито бе преди години. Полагаме грижи за опазването на античния град. Преди време обаче бяха счупили един питос - голяма делва за съхранение на продукти. Съхранявахме я под навес, за да може да я видят гостите на Хераклея Синтика. Надявам се, че община Петрич ще намери необходимите финансови средства, за да осигури още по-сигурна охрана на античния град", каза доц. д-р Людмил Вагалински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай