Откраднат кабел предизвика авария и унищожи електроуреди

Откраднат кабел предизвика авария и унищожи електроуреди | StandartNews.com

София. Вандали откраднаха меден проводник от трафопост в столичния квартал "Гео Милев", което предизвика авария и доведе до масово изгаряне на електроуреди и електромери на домакинства, предаде БГНЕС.

Без ток останаха клиенти на ЧЕЗ на ул. "Калина Малина" и "Проф. Георги Павлов" в столицата, както и живеещите в блокове № 23 и № 21 на ул. "Шипченски проход", съобщиха от ЧЕЗ.

Кражбата е станала около 7 часа тази сутрин. В момента се извършва възстановяване на електрозахранването и обход на засегнатите потребители за описване на нанесените щети.

"Очакваме компетентните власти да вземат адекватни мерки за защита на интересите на населението и съоръженията ни от непрекъснатите посегателства. Настояваме да се затегне режима на изкупуване на скрап и да не се допуска изкупуване на кабели и други инфраструктурни елементи", каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Кражбите и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват крайните потребители, като причиняват прекъсвания на електрозахранването и повреждане на електроуреди, а в някои ситуации могат дори да застрашат живота и здравето на хората. ЧЕЗ покани всички засегнати от проблема компании, бизнес и потребителски организации да обединят усилията си като насочат общественото внимание към този все по-сериозен проблем, се казва в съобщението.

Компанията счита, че е необходимо мобилизиране на обществена нетърпимост, по-ефективни законодателни мерки и наказания за извършителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай