Отказваме се от изтребителите F-16

Отказваме се от изтребителите F-16 | StandartNews.com

Преговорите с португалците и американците за покупката на F-16 няма да се подновяват, такива ще се водят само с "Грипен" и "Юрофайтър", стана ясно от коментара на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов в парламентарните кулоари.

Той обясни, че офертата за американските изтребители не ни е била изгодна като изплащане - искали по-голямата сума накуп за първите две години, докато ние държим поне на 8-9, че дори и на 10 години разсрочване на плащанията. "Възможно е в хода на преговорите плащанията да бъдат разсрочени за повече от 10 години, но ние сме разсрочили, за да може да включим и проекта за бронираната машина, за да може със средствата, които са предвидени от предишното Народно събрание, да започнем и трите проекта почти едновременно", обясни министърът на отбраната. Той разкри, че желанието му е български фирми и Военно-промишленият комплекс да могат да се включат при кандидатстването за другите два проекта - за бронираната бойна машина за пехотата и за кораба на ВМС.

"За да може нашите пари да останат в икономиката ни", аргументира се Каракачанов. Към момента интерес да участват в конкурса за боен кораб са проявили 8 фирми - две немски, една френска, италианска, холандска и една наша компания. Първоначално запитване за проекта за бойната машина пък има от 3-4 чужди фирми. Каракачанов обясни, че заплащането ще продължи и след доставката, а новите изтребители можем да получим още до втората-третата година след подписването на договора. Министърът на отбраната разкри още, че подготвя ново предложение за участието на армията по охраната на границата. "Аз имам допълнителни идеи, освен тези, които съм развил до момента, разработвам ги в момента. Ще ги представя на Министерския съвет, ще ги оповестя. Включват разполагане на български военнослужещи на един нов принцип и по нов начин", открехна завесата Каракачанов.

Историкът се чуди защо БСП остави дом-паметника "Бузлуджа" да бъде разграбен след 10 ноември

Каракачанов коментира и драмата между БСП и кабинета за паметника на партията на Бузлуджа. По повод твърдението на Корнелия Нинова, че Валери Симеонов има намерение да участва в търга за "чинията", лидерът на ВМРО коментира: "Аз нямам никакви претенции към Бузлуджа, не знам кой какви претенции е имал". И допълни, че ако БСП са имали такова голямо желание да си вземат паметника, е трябвало да го поддържат след 10 ноември, а не да го оставят да бъде разграбен и унищожен. "В подножието на Бузлуджа има един друг паметник, на един велик български войвода - Хаджи Димитър. Над него е паметникът е на една политическа система, понеже като на историк ми задавате въпроса, която меко казано, е доста спорна. Честно казано, мен ме интересува повече паметникът на Хаджи Димитър, отколкото този комплекс, който увоковечава сбирката на една групичка около Димитър Благоев", отсече Каракачанов. Министърът призна още, че няма навика да си проверява болтовете на служебната кола, по което се е вманиачил шефът на ВКС Лозан Панов. "Аз мисля, че идвайки в 8 часа на работа, някой преди това е проверил болтовете", засмя се Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай