16:55 ч.

13.02.18

2 мин.

0

11

0

Отиде си Светецът от Байлово

от редактор |

Отиде си Светецът от Байлово

След кратко боледуване на 103 години ни напусна дядо Добри, наричан приживе Светецът от Байлово, информира dobrotoliubie.com. Новината бе потвърдена от кмета на Байлово Бойко Неделчев.


Тялото му ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Църквата ще бъде отворена цяла нощ. Утре ще се отслужи упокойна литургия и поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.


Дядо Добри е роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово".


Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. Почти всеки ден Добри Добрев ходеше пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметника „Свети Александър Невски" или църквата „Свети Седмочисленици" и събираше в една пластмасова чаша пари, които след това даряваше до стотинка.


Дядо Добри бе считан за един от най-висшите морални примери в България в днешно време. Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество. Заради лишенията на които се подлагаше, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която даваше на отчаяните, възрастният старец бе изключително уважаван и почитан от хора от всякакви социални групи.


Дядо Добри бе аскет и като такъв той се отрича от всичко материално в живота. Живееше в крайна бедност, защото всички пари, които събираше, отделяше за дарения на български православни храмове. Част от храната си набавяше чрез щедростта на граждани, които са трогнати от безкористната му душа. Макар и изключително беден, Дядо Добри живееше смирено и добродушно и въпреки напредналата си възраст, активно се включваше в реставрациите на църкви и храмове.


Бог да го прости!


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Радослав · 11:13 · 14.02.2018
Дядо Добри бе Човек със главно,, Ч,, Бих си позволил да го приравня с Апостола... Докато Апостола ни Освобождаваше с оръжие, то Дядо Добри ни Освобождаваше Духовно, чисто по детски искрено... И плача, разбира се... Ти никога не ще останеш сам....
golawoda · 08:43 · 14.02.2018
Лека му пръст на светеца, но няма ли повече информация за него. Бил се оженил през 1940 г., слуха му се повредил от бомба и толкоз. Как е живял след това, какво е правил, какво е работил - нищо. Защо?
Потребител · 03:28 · 14.02.2018
Отиде си Добър човек! Виж религията е промиване на мозъци. Идеалите ако не са лични, а от наложени от религия не са изстински.
Милена · 00:39 · 14.02.2018
Вечна му памет и светлина
Milena · 00:38 · 14.02.2018
Вечна му памет и светлина
Milena · 00:38 · 14.02.2018
Вечна му памет и светлина
Потребител · 18:59 · 13.02.2018
ПРИМЕР ЗА ВСИЧКИ НАШИ ДУХОВЕНСТВА
ОГЛЕДАЛО НА ЧОВЕШКИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ
ТРЪН В ОЧИТЕ НА БЕЗБОЖНИЦИТЕ
СИМВОЛ НА ЧОВЕКА И СЪЩНОСТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА.
Поклон ! · 18:36 · 13.02.2018
Църквата канонизира светците години след смъртта им. Българският народ канонизира символа си за БЕЗКОРИСТНА ДОБРОТА - дядо ДОБРИ ДОБРЕВ приживе !
Поклон пред светлата му памет ! И нека се помолим, Господ да го приеме за наш застъпник ! Амин !
Потребител · 18:17 · 13.02.2018
Gerberi bigataschi boiko zezo zezke pavlova i dr vsimaite primer ot takiva hora negovoto ime da vlese v vg u4ebnizi sa tosi bg svetez bog da go prosti po4ivai v mir dado dobri nana takav balgarin kato tebe nama da te sabravim amin
Стилиан Стоянов · 17:05 · 13.02.2018
Имал съм възможността да се срещна с този човек на живо. Не мога да намеря думи, с които да опиша начина, по който съм се чувствал след това. Свят човек! Все повече ни липсват такива хора. Овълчихме се, ни той някакси остана благ и добър човек. Бог да го прости.
Потребител · 16:57 · 13.02.2018
БОГ ДА ГО ПРОСТИ ДОБРИЯ ДЯДО ДОБРИ ДАВАШЕ ПРИМЕР НА АЛЧНИТЕ МИЛИОНЕРИ НЯМА ДА ВЗЕМЕМ НИЩО НА ОНИЯ СВЯТ .
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент