Отчитат парното всеки месец

Отчитат парното всеки месец | StandartNews.com

София. Всеки месец потребителите на топлинна енергия да получават реална сметка и да се премахне прогнозният дял. Тази промяна ще бъде вкарана в Закона за енергетиката между първо и второ четене, а ако е необходимо повече време за обсъждане на промените, веднага след приемането на сегашния законопроект ще се предложи нов само за раздел топлоенергетика.

Това съобщи Валентин Николов, зам.-председател на комисията по икономика и енергетика след дискусия между производители, потребители, фирми за дялово разпределение и депутати. До 30% ще се намали цената на уредите за дистанционно отчитане, за да могат всички желаещи по-лесно да се справят със закупуването им. Това ще стане чрез безвъзмездно финансиране от фонд "Козлодуй" и от други програми за енергийна ефективност, обясни Валентин Николов.

Фирмите за дялово разпределение ще бъдат задължени всеки месец да ходят и да отчитат уредите. Дори потребителите в даден блок да останат на досегашните уреди, при които трябва да се влиза в дома, за да се видят показанията. Фирмите за дялово разпределение освен това ще трябва да намалят цената за отчитане, като се създаде истински конкурентна среда между тях.

В новия проект ще се запишат и конкретни правила как ще се наказват крадците на парно, което ще бъде включено и в Наказателния кодекс. В момента има определение за кражба на топлинна енергия и на електроенергия, но само ако тя е преди тръбите на абонатната станция или от мрежата преди електромера. Т.е. са защитени само доставчиците, не и потребителите.

Етажната собственост да решава процента за сградна инсталация, вместо досегашният фиксиран дял от 40%. Трябва да се приеме по-ясна методика и формула за образуване на сметката за парно така, че потребителят, виждайки показанията на разпределителя и нанасяйки цифрите в сайта на съответната фирма за дялово разпределение, да може да получи колко ще му бъде сметката.

Високите сметки са заради поскъпването на топлинната енергия, казаха депутати. За две години тя е скочила с 33%. Основен фактор за това е цената на природния газ. Предложената цена на газа да се изчислява освен според цените на алтернативните горива на средиземноморския пазар и от стоковия пазар. Предложението е на България при преговорите с "Газпром", уточни Деян Добрев.

Газът да се намали с 30%, а не да се увеличава с 27, както предлага дружеството, каза друг депутат. Етажната собственост да сключи договори с фирмите или с "Топлофикация", ако тя предоставя топлинно счетоводство е друго предложение, което се обсъжда. Клиентът не плаща защото не иска, не може или е криминално проявен, но "Топлофикация" е далеч от потребителя и не го поставя в центъра на своите планове.

Друга идея е блоковете в София да могат да избират доставчик и производител на енергия според интереса и според цената, които предлага. Така например, те могат да избират от ТЕЦ-"Земляне", "Изток" или ТЕЦ "София" да купят енергията в зависимост от цената й. Това би намалило цената на парното, смятат от фирмата за топлинно счетоводство "Термокомплект".

Дискусията за високите сметки и начините и мерките в закона и в правилата на дялово разпределение ще продължат на извънредна енергийна комисия, заедно с експертите от топлофикациите и фирмите за дялово разпределение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай