Отбелязват успех при изграждане на система за откриване на ядрени материали у нас

Отбелязват успех при изграждане на система за откриване на ядрени материали у нас | StandartNews.com

На 4 октомври Посолството на САЩ, представители на Националната администрация по ядрена сигурност (НАЯС), като част от Департамента по енергетика на САЩ, и българското правителство отбелязаха успешното изграждане на системата за откриване на ядрени материали в България. Посланик Ерик Рубин, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев и други официални лица се събраха в София, за да отбележат успешното инсталиране на 27 системи за откриване на радиоактивни вещества, разположени на различни места в България. Цялото оборудване на приблизителна стойност 35 милиона долара е дарение от американското правителство за Главна дирекция „Гранична полиция".

„Американското правителство и международните му партньори действат активно да се преборят с тази заплаха. След осем години тясно сътрудничество между българското правителство и НАЯС ние приключихме инсталирането на системата за откриване на ядрени материали на всички гранични български пунктове- по земя, море и въздух", заяви посланик Ерик Рубин.

От 2008 г. насам Националната администрация по ядрена сигурност на САЩ и МВР/ГДГП разполагат стационарни и мобилни системи за откриване на радиоактивни материали на официални и неофициални гранични пунктове в България, както и на международните летища в страната. Те са обучили над 3000 гранични служители да работят с тези системи и да реагират на радиационни тревоги. Двете служби създадоха и информационна система, която подава сигнал за тревога от ГКПП-тата до националните и регионални центрове на МВР и ГДГП. Тази многопластова архитектура за откриване на ядрени материали дава възможност на един професионален и ангажиран партньор със стратегическо местоположение да участва ефективно в борбата срещу контрабандата на ядрени материали.

Посредством своя Отдел за разкриване и превенция на контрабандата на ядрени материали Националната администрация по ядрена сигурност на САЩ предоставя на своите страни-партньори средствата и обучението, необходимо за борба с ядрената контрабанда, давайки важен принос за глобалната архитектура на ядрена сигурност. Тя осъществява това като инсталира системи за откриване на радиоактивни материали на места с висок приоритет в света и чрез изграждане на съвкупност от държави, които притежават собствен капацитет да предотвратяват, разкриват и възпират разпространението на ядрени и радиоактивни вещества.

Повече информация за Програмата на НАЯС по разкриване и превенция на радиоактивни материали може да намерите тук.

Повече информация за усилията на НАЯС по предотвратяване на ядрен тероризъм може да намерите тук.‎

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай