От "РИА Новости" за "Стандарт": Подготвят тържествата за Александър Невски

През 2021 г. се навършват 8 века от рождението на Великия княз

От "РИА Новости" за "Стандарт": Подготвят тържествата за Александър Невски | StandartNews.com

Руският партриарх Кирил и министърът на културата Владимир Мединский ще участват в първото заседание на организационния комитет, отговорен по подготовката и провеждането на едно от най-мащабните събития в страната - 800 г. от рождението на светия благоверен княз Александър Невски. Грандиозното събитие ще бъде отбелязано през 2021 година, съобщи за РИА Новости прессекретарят на патриарха. Заседанието ще се проведе в основната тържествена зала на църковните събори на московския катедрален "Храм Христос Спасител. Освен настоятеля на Руската православна църква и министъра на културата ще присъстват също така председателят на попечителния съвет на фондация "Андрей Первозванный" и центъра на националната слава Владимир Якунин, ректорът на Восковската държавна консерватория Александр Соколов, ректорът на Московския архитектурен институт Дмитрий Швидковский и помощникът на президента Владимир Путин - Андрей Фурсенко. Православната църква придава особенно значение на личността на Александър Невски като на исторически будител и светец на Руската православна църква. Князът е любим и изключително почитан от руския народ.

Отбелязването на 800-годишния юбилей на светеца ще бъде едно наистина велико събитие както за православната църквата, така и за Русия. Подготовката за тържествата вече е започнала на държавно и на църковно ниво. "Отбелязването на тази годишнина ще се превърне безспорно във важен етап във формиране на националното съзнание на нашите сънародници по цял свят", съобщи за РИА Новости прессекретарят на пратриарх Кирил, свещеник Александър Волков. Московската патриаршия и фондация "Андрей Первозванный" още през декември 2006 г. са започнали реализирането на проекта "Александър Невски". В рамките му влизат: мощите на светия княз да бъдат пренесени в градовете на Русия, Латвия , Беларус, Чехия и Словакия, както и по границата на Сахалин и в град Балтийск, където са издигнати храмове в негова чест, а в някои от градовете са се провели "Александровски дни".

Княз Александр Ярославич е роден през 1221 г. В различните години от живота си е притежавал различни титли – княз Новгородски, княз Киевски, а впоследствие и Велик княз Владимировски. Основните си военни победи Александър Невски е постигнал още на младини. По-късно, вече като политик, държавник и дипломат, той периодически се е изявявал като велик пълководец и главнокомандващ. Великият княз е канонизиран от православната църква в лика и образа на благоверните – православни светци от монархически произход, които са се борили и са прославяли праведния живот, истината и вярата. Той обаче не се отнася към мъчениците и страстотерпците по църковния канон. Великият княз е разпространил християнството в северните земи на поморяните и в Златната Орда. Непосредственно преди смъртта си е приел схима – най-висшата степен на православното монашество. Почитането на княз Александър Невски като светец е станало непосредствено след кончината му, а през 1724 г по заповед на Петър I, мощите му са тържествено пренесени в манастира "Александър Невски" в град Санкт Петербург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай