ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ" И КРИБ: Менда Стоянова: Трудно се поддържа ръст на икономиката без кадри

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ" И КРИБ: Менда Стоянова: Трудно се поддържа ръст на икономиката без кадри | StandartNews.com

Председателят на бюзжетната комисия Менда Стоянова заяви изненадващо, че също е взела документ за категория "С" в училище, а когато навършила 18 години шофьорската книжка я чакала в КАТ. Стоянова също подкрепи идеята, че страната ни трябва да помисли как да приобщи бесарабските българи като работна ръка у нас.

Ясно е, че не можем да развием сегашния ръст на икономика от 3,5 на сто и дори не можем да го поддържаме, ако не осигурим допълнителна работна ръка. Все по-често ще говорим за физически недостиг на работна ръка. Очевидно е, че привличането на работници от трети страни извън европейския съюз има много минуси и плюсове, заяви Менда Стоянова.

Според нея трябва да се помисли пазарът на труда да се отвори не само в рамките на тези три месеца, защото туризмът не е само три месеца, а към тях да се добавят и сезонните дейности, както е в Англия, Испания. От проблема с липсата на кадри дискусията премина в обсъждане на дуалното обучение. "Изгубим ли хората и професионалистите, губим всичко. Можем да намерим професионалисти, но те няма да имат същия манталитет и мотивация. Подобно отношение се формира в семейството и началните курсове на училището. И това е проблем на обществото, а не само на бизнеса. Защото у нас още битува моделът "учи, мамо, за да не работиш"", отсече Менда Стоянова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай