ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ". Асен Игнатов: Акцент в защитата при бедствия е управлението на риска

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ". Асен Игнатов: Акцент в защитата при бедствия е управлението на риска | StandartNews.com

Старши комисар Асен Игнатов, зам.-директор на ГД ПБЗН, припомни за огромния пожар над Кресна през август миналата година. Той подчерта, че при това бедствие е доказано, че отговорните институции могат да мобилизират сериозен човешки ресурс за потушаването на пожара. Резултатът от всичко това бе липсата на човешки жертви и минимализиране на щетите в населените места.

„През 2015 година се направиха необходимите промени по отношение на защитата при бедствия. Европейската комисия направи проверка на състоянието на защитата при бедствия. Акцентът бе поставен върху управлението на риска, на оценения риск за горските пожари. Оше сега трябва да мислим как след 2020 година ще ползваме средства по европейските фондове. Управлението на риска е превенция, реагиране и възстановяване. Нама категорична мярка, която да изключи риска от горски пожари, над 90% от които са следствие от човешка дейност", заяви старши комисар Игнатов. Той смята, че до обикновените хора не достига информация какъв риск е откритият огън. Задачата е с различните възрастови групи, особено в отдалечените населени места, които са в близост до масиви и пасища, да се работи. Да имат достъпна информация, да им се предоставят подходящи материали. Това е нужно да се направи и в училищата – по възрастови групи, да се дадат насоки на преподавателите.

„Възрастното население не осъзнава какъв риск представлява тяхното поведение. Кметове, кметски наместници имат роля в този процес, познават хората, поведението им, най-близо са до тях, могат да им повлияят. За да имат готовност за реагиране. Да не допуснем разрастване на пожара, да го открием навреме, кулите за наблюдение дано скоро покрият територията на страната. Всичко е въпрос на планиране и координация, да се ангажират всички структури, защото има система за координирано поведение при бедствия. Борбата с пожарите все повече ще е на дневен ред – променя се климатът и прогнозите са, че те ще стават все повече", каза Асен Игнатов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай