Осветиха бойните знамена

Осветиха бойните знамена | StandartNews.com

Осветиха бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в София. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен Водосвет в Деня на българската армия.

„Велики Господи, подкрепи сърцата на българските войни. Направи ги честни и достойни бранители на правдата, реда, спокойствието. Вдъхни им, Господи, мъжество, доблест и благоразумие. Пази ги от всяко неблагочесно дело, възвиси ги", каза в молитвата си патриарх Неофит, цитиран от БГНЕС.

В съслужението взеха участие и Софийският викарий Браницки епископ Григорий и столично свещенство. В края на молитвата на 6 май се повтаря отново три път "Христос Воскресе", а войниците и държавниците на площада отвърнаха в един глас "Во Истина Воскресе".

На площада присъстват президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Свети Георги даде сили и посочи истинския път на следването на Христа, на вярата и на саможертвата. С неговото име на уста и с името Христово на сърцето, българският войн е печелил не малко битки", заяви патриархът.

Свети Георги е винаги близо до нас, за да ни помага в борбата със съблазните. Радвай се Георги, Велики Победоносецо, каза още патриархът в молитвата си.

На 6 май църквата чества паметта на св. Георги Победоносец - един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, считан за покровител на войнството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай