Оставиха в ареста барон Сурай и аверите му

Оставиха в ареста барон Сурай и аверите му | StandartNews.com

2000 на бунт срещу ромите, камъни полетяха срещу полицаите

Съдът остави за постоянно в ареста четиримата задържани за опит за убийство след спречкване за отнето предимство в Раднево. Те бяха привлечени като обвиняеми за опит за убийство по хулигански подбуди, който останал недовършен по независещи от тях причини.

"Налице са безспорни доказателства за хулиганските подбуди на четиримата обвиняеми. Инцидентът е станал пред множество свидетели, като обвиняемите са отправяли закани и заплахи и пред дошлите на място полицейски органи. Освен това е известен фактът за вълната от възмущение на населението в Раднево, предизвикана от деянието", обяви в съдебната зала Митко Игнатов, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Стара Загора.

39-годишният мъж, който по документи се казва Калчо, но му викат Сурай, е в ареста заедно със сина си Антон и братовчедите му Динко и Стефан. Според прокуратурата деянието на четиримата е извършено по хулигански подбуди - при възникнал пътен инцидент. Според разследването на 2 май след спор за отнето предимство на една от централните улици в града 20-годишният Стефан се спречкал с 28-годишния Георги от града. Двамата си разменили остри реплики, имало псувни и закани. Малко по-късно пред фитнес залата в града трима младежи Цветан, Живко и 28-годишният шофьор Георги били нападнати от Сурай и тримата обвиняеми. Ромите започнали да ги ритат и удрят с бухалки.

29-годишният Живко е пронизан с нож в горната лява част на гърба. Острието е проникнало в гръдната кухина и е засегнало белия му дроб. Останалите двама са с множество синини и хематоми от ударите с бухалка. 28-годишният шофьор Георги е с множество наранявания в главата и тялото и с линейно счупване на черепа. Третият младеж Цветан - на 27 години, пък е с множество наранявания в главата и тялото и мозъчно сътресение. От прокуратурата уточниха, че е установено, че Калчо е многократно осъждан, а последната му присъда за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди, е извършена в изпитателния срок на предходното му осъждане. Обвиняемият Динко е осъждан за грабеж и реабилитиран към настоящия момент. Останалите обвиняеми са неосъждани. Калчо е сочен за извършител на незаконна лихварска дейност и други престъпления.

Водни оръдия пазят Раднево

Две водни оръдия, осем камионетки с жандармеристи и полиция пазят Раднево след кървавите сблъсъци в града. Напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между силите на реда и участници в протеста срещу ромите. Причина за бунта бе пътен инцидент, завършил с жесток побой и саморазправа с младежи от града. В резултат едно от момчетата е с опасност за живота, а двама са сериозно ранени. В побоя е използван нож, както и бухалки. Задържани са четиримата извършители, срещу тях се води разследване за опит за умишлено убийство и причиняване на средна телесна повреда. Жителите на Раднево се надигнаха на бунт, защото дейни участници в мелето бяха баща и син роми и техни братовчеди, които се саморазправиха с местен шофьор - българин, който ги засякъл с колата си на пътя. През целия ден вчера обстановката в града беше нажежена, а местните хора се канеха за мъст. В тяхна подкрепа през нощта в сряда дойдоха момчета от агитката на футболния клуб "Берое" от Стара Загора. Очакваше се и пристигането на ултраси от пловдивските агитки. Рокери от цялата страна също се организират да пристигнат с моторите си в града. Част от жителите на ромската махала в Раднево пък се изнесоха при роднини в Нова Загора и Сливен.

Циганите се заканиха да се върнат също с подкрепления от техни родственици в града. Жителите в махалата бяха предварително евакуирани, а токът спрян. Кметът на града обяви, че по домовете си са останали само 50-ина души. Демонстрациите на недоволните, които първоначално в сряда бяха обявени като мирен протест, ескалираха до безредици в града. Шествието срещу ромите потегли спокойно - под звуците на патриотични песни. В него се включиха над 2000 души. С напредването на вечерта обаче част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон и да нахлуят в ромската махала, търсейки саморазправа. Камъни и бутилки полетяха към служителите на реда. Така протестът прерасна в кървави сблъсъци между протестиращи и полиция. При сблъсъците в сряда бяха ранени трима униформени и десетина демонстранти. Пострада и оператор на телевизионен екип, който е бил ударен с твърд предмет по главата. Недоволните мятаха камъни, бутилки и всевъзможни предмети срещу жандармеристите, които застанаха с щитове пред тях. Въпреки усиления натиск на около трийсетина най-активни ултраси полицаите успяха да ги удържат и не допуснаха нахлуването на агитките в махалата.

В четвъртък от МВР взеха решение да изпратят подкрепления от София. Още в ранните часове на деня от столицата към Раднево по магистрала "Тракия" се отправиха няколко колони от по 4-5 полицейски буса, камионетки на жандармерията и водни оръдия - едно от София и едно от Пловдив. За агресията в Раднево има двама задържани - срещу тях вече са образувани бързи производства.

Счупиха носа на полицай

Един полицай е със счупен нос, а други двама негови колеги са със средни телесни повреди след сблъсъците в Раднево от сряда вечерта. Това съобщи старши комисар Николай Кирков - директор на ОДМВР-Стара Загора.

"Ситуацията в Раднево е овладяна. Полицейски служители упражниха своите правомощия. Установили сме, че има едно лице, което е потърсило по-късно медицинска помощ в личен план", посочи Кирков. За проявената агресия са задържани двама мъже, срещу които са образувани бързи производства. В полицията са доведени петима непълнолетни, на които са съставени предупредителни протоколи и са предадени на родителите.

Събарят незаконните къщи, спряха тока

Общинари описват магазини и заведения, не могат да открият разрешителни за строежа им

Къщи, бараки, павилиони и всякакви незаконно изградени постройки в ромската махала на Раднево ще бъдат съборени. От вчера в ромското гето е спрян токът от екипи на ЕВН, а по-голямата част от жителите му са евакуирани под полицейска охрана към техни роднини в Сливен, Стара Загора и Нова Загора, научи "Стандарт".

Към обяд всички институции в града започнаха да описват незаконните сгради в махалата. На прицел първо ще са само търговските обекти. Но ще бъде задействана процедура и за къщите, за които самите роми признаха, че също са незаконни.

"Три търговски обекта, които тепърва ще установяваме дали са законни или не. Ако имат документи ще ги дадат, но аз при проверка в общината не виждам да има разрешителни", обясни зам.-кметът по икономика и евроинтеграция Димитър Желев.
Твърди се, че един от магазините е на арестувания Сурай - бащата в посочената за конфликтна ромска фамилия. Вече опразненото заведение беше отключено от жена му - Донка.

"Ами те ни казаха, че тука може да си работим и няма да ни закачат, сега като искате, ни събаряйте", нареждаше тя.

Кметът: Имаше провокатори

"Имаше няколко ситуации на протеста, които доведоха до напрежение. След като прокуратура и съд не са свършили навремето работата, се стигна до там, че тези хора безнаказано и безцеремонно се изживяват като хора, които трябва да раздават правосъдие. Не може да отиваш по този начин и да пребиваш и буквално да убиеш млади хора за това, че някой ти позволява", обяви кметът на Раднево Таньо Танев.

Държавата да ги спре

Становище на ВМРО

Раднево, Гърмен, Катуница и всички други като тях са симптом на тежка болест на българската държавност. Всяко поредно замазване на проблема ще доведе до неговото задълбочаване. Основната причина за случващото се в момента в Раднево е усещането за безнаказаност на циганската престъпност. Партията настоява за бързо разследване и справедливост по отношение на случая, който предизвика ескалацията на напрежение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай