Осъмнахме в невиждан от десетилетия студ, в Кнежа - минус 29

Осъмнахме в невиждан от десетилетия студ, в Кнежа - минус 29 | StandartNews.com

София. Страната осъмна с рекордно ниски температури, невиждани от десетилетия. Код "оранжево" за опасност от измръзване е в сила  за цялата страна. Синоптици не изключват на места леденият студ да докара и код "червено".

Сутринта бяха измерени най-ниските температури в страната за тази зима. Минус 29 градуса отчетоха термометрите на станцията на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в Кнежа. Синоптик Силвия Тричкова регистрира официално минималната температура от минус 29 градуса, обяви за бТВ, че това е рекорд за тази зима и за тази дата.

Тези температури обаче не са необичайни за региона и хората тук са се аклиматизирали. Силвия Тричкова обясни, че Кнежа е с открит хоризонт откъм север, откъдето свободно нахлуват студените въздушни маси и често по това време на годината температурите достигат минус 25 градуса.

В Чирпан, където в понеделник беше най-студено, сега е минус 25. На повечето места температурата е около минус 20. София осъмна с минус 18 градуса.

В сряда и четвъртък се очаква живакът да падне още.

На 26 януари 2010 г. бе измерена температура от минус 28,2 градуса в Севлиево. Най-ниската температура в населено място е регистрирана през зимата на 1947 г. в град Трън - минус 38,3 градуса.

Докато навън температурите са минусови, организмът се изтощава по-бързо, а защитните му сили се възстановяват по-бавно. При излизането навън и първото вдишване, се включва механизмът за защита на бронхите, при което настъпва рязкото им стеснение. Процесът е болезнен при хора, страдащи от астма или стенокардия. За да се избегне този процес, трябва да покриваме носа и устата си с шал при излизане навън, съветват лекарите. Специалистите съветват да не забравяте и шапката. Главата е тази част от човешкото тяло, която най-бързо губи топлината от организма.

Особено важна в студеното време е и защитата на ръцете и краката, тъй като при крайниците опасността от измръзване е особено голяма.

Ако излизате на студено, най-добрият начин да се сгреете, е като се облечете на слоеве. Вътрешният слой да бъде от една или няколко синтетични тъкани, които попиват потта от кожата. Причина за измръзналите ръце и крака, дори в по-голяма степен от ниските температури, е изпотяването. Следващият слой има задачата да изолира студа, задържайки топлото до тялото, като най-добрия вариант е това да е вълнена дреха.

Студеното време се превръща и в капан за пътуващите, предупреждават от „Гражданска защита”. Лошото време може да блокира за часове движението по пътищата, а часовете, прекарани в студ, сняг и виелици, крият сериозни рискове за живота и здравето на хората.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай