Осъдиха по бързата процедура убиеца на малкия Паоло

Осъдиха по бързата процедура убиеца на малкия Паоло | StandartNews.com

Макар и съкратен, съдебният процес бе истинско мъчение за родителите на детето

Стара Загора. Старозагорецът Георги Сапунджиев /44 г./, който прегази с джипа си 4-годишния Паоло на пешеходната зона на 2 юни в областния град, бе осъден на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален общ надзор в затворническо общежитие по бързата процедура. Съдебният състав на Старозагорския окръжен съд с председател Ива Стефанов уважи искането на защитата, тъй като било налице основното условие за това – Сапунджиев призна вината си.

Съдът отне шофьорската му книжка за 5 години, а Сапунджиев трябва да заплати и над 10 хиляди лева разноски по делото.

Адвокатите на родителите на Паоло заявиха, че ще излязат с мнение по присъдата, след като се запознаят обстойно с документацията по делото.

Силен обществен натиск предшества началото на самото дело. Няколко десетки старозагорци, организирана ив социалните мрежи, се събраха пред съдебната палата с искане за справедлив процес. Десетгодишната Теодора, която бе с баща си на мълчаливия протест, носеше красноречив плакат „Не сме дивеч". Чак от Варна в подкрепа на родителите на Паоло бе дошла народната представителка от гажданскато квота на ГЕРБ Нели Петрова, майка със същата съдба. Нейната дъщеричка Лора бе прегазена на пешеходна пътеке в морската столица. От разгорворите си с новия вътрешен министър Веселин Вучков тя е обнадеждена, че ще бъдата направени сериозни промени в Наказателния кодекс за по-строги наказания към извършителите на подобен род престъпления.

„Настоявяма за максимално присъда според члена, по който е обвинен /б.а. 10 г. затвор/", заяви преди влезе в залата майката на малкия Паоло, Красимира Иванова. Според нея една условна присъда би затвърдила убеждението у хората, че всеки може да прави каквото си иска и където си иска.

Преди съдията да даде ход на делото пък бяха внесени две граждански подписки – едната от наши съгрждани от Испания, за справесдлив процес и с някои процесуални искания като отвод на експертите. Съдът обаче прие, че те са недопустими от правна гледна точка и не ги присъедини към делото. Към него обаче бяха присъединени редица писма и справки от институции и неправителствени организации, които характеризират обвиняемия Сапунджиев. Именно те се оказаха обект на най-ожесточени престрелки между адвокатите на родителите на Паоло и защитата на обвиняемия. Според справка от Пътна полиция се оказа, че Георги Сапунджиев въобще не е сред най-дисциплинираните водачи. За последините 10-ина година са били съставени 6 назателни постановления и една глоба по фиш. Два от актовете по 100 лв дори не били още платени. Защитата на Сапунджиев оспори твърдението, че той и шофирал и пиян, тъй като дрегерът показал алкохол, но медицинските проби, които са излезли на другия ден – не.

Самият процес видимо бе истинско мъчение за родителите на Паоло. Когато например стана ясно от автотехническата експертиза, че след първия удар на „Ленд роувър" на Сапунджиев върху детето с велосипедчето, колата е изминала още 3-4 м., майката Красимира се захлупи по очи и изхлипа тихо...

Реакция в залата предизвика и искането на адвоката на Сапунджиев за промяна на мярката му за неотклонение – от домашен арест в подписка. Съдът прие, че той наистина вече 5 месеца е под домашен арест при законни два месеца, но измени мярката в по-тежка от исканата – парична гаранция от 1500 лв.

Прокурорът по делот Румен Арабаджиков поиска блзико до средната присъда – 6,6 година затвор, заради грубота нарушеване на закона и правилника за движение, както и заради високата обществена опасност на престъплението. Адвокатите на семейството на Паоло настояха за максималното предвидено по закон наказание, а защитата на Сапунджиев – за присъда близка до миннмалната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай