Осъдиха болния, отглеждал марихуана за лечение

Осъдиха болния, отглеждал марихуана за лечение | StandartNews.com

Ловеч. Широко обсъжданият Марин Калчев, който е болен от множествена склероза и отглеждаше марихуана, за да се лекува, бе осъден на втора инстанция тричленният съдийски състав на Окръжния съд.

Калчев получи оправдателната присъда от Районния съд в Ловеч от 27 март, когато той обясни, че отглежда конопеното растение, за да намали симптомите си.

Днес обаче окръжният съд в Ловеч призна Калчев за виновен, че на 26 април 2013 г. в собствения си дом е отглеждал два броя растения коноп, с тегло 59,101 грама, на стойност 354, 62 лева.

Съдът освободи от наказателна отговорност Калчев и му наложи административно наказание - глоба от 1000 лева и да заплати направените по делото разноски. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Част от мотивите на обвинението бяха, че няма доказателства обвиняемият да е изчерпал всички други начини за лекуване, а също липсват и такива, които доказват влиянието на марихуаната за подобряване или влошаване на здравето му и симптомите на болестта.

Адвокатът Калин Ангелов заяви, че множествената склероза е нелечимо заболяване, може да бъде подобрено или влошено състоянието и пристъпите на болестта. По думите на Ангелов марихуаната влияе добре на симптомите на болестта и позволява на Калчев да живее нормален живот, колкото е възможно това.

"Аз съм гледал две растения и това, което ще получа от тях, е многократно по-ниско от стойността на т. нар. "нарколаборатория", заяви в съдебната зала Марин Калчев.

Независимо от обвинението Калчев каза пред журналисти, че ще продължи да отглежда и употребява марихуана.

Неговият адвокат ще подаде жалба в Страсбург в шестмесечен срок.

През април миналата година антимафиоти щурмуват жилището на 31-годишния Марин Калчев в Ловеч и откриват забранените растения в саксии на балкона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай