Орфей и Евридика оживяват в Триград

Орфей и Евридика оживяват в Триград | StandartNews.com

Гостите на фестивала ще видят обичая "Хващане на жив огън", в който се горят магически билки

Пещерата "Дяволското гърло" край родопското село Триград е не просто най-страховитата в България. Тя е обвита в тайнственост и заради древната митология, която я свързва с легендарния певец Орфей, който именно от тук е слязъл в подземното царство на Хадес, за да върне към живот любимата Евридика.

Историята на древната легенда научаваме от гръцката митология, но който е зърнал веднъж пещерата, наистина настръхва и действително се пренася в подземното царство. Пещерата прилича на гърло, чийто край води дълбоко в земните недра и само безумно влюбеният герой Орфей би дръзнал да го премине.

За да възкресят събитията от времето на траките, край селото от няколко години се организира фестивал "Орфически мистерии", посветен на любовната история на митичните герои. И на фона на този декор, едва ли има по-подходящо място за възстановка на легендата за митичната любов на Орфей и Евридика. Тя се прави под различни форми по време на фестивала "Орфически мистерии", който се организира за пръв път през 2003 г. от пещерен клуб "Силивряк" и Община Девин. Програмата на първите няколко издания на феста беше изпълнена с езически ритуали, свързани с култа към Орфей, като пиене на кръв от жертвено животно, кукерски игри, нестинарски танци върху жаравата и шествие по пътя към пещерата, където героите от легендите символично влизаха в скалното подземие. Хората и песните край огъня продължаваха до среднощ, а оцелелите посрещаха изгрева край скалите с горещ билков чай. През годините програмата претърпя промени, смениха се организаторите, но остана идеята легендата на Орфей и Евридика да бъде основа за традиционен фестивал, който продължава да привлича стотици туристи и почитатели на мистериите.

От три години празникът се организира от Туристическо дружество "Орфей 1970" в град Девин, с помощта на кметствата в Девин и Триград. Тази година фестивалът се провежда под патронажа на областния управител Недялко Славов в центъра на Триград. Кулминацията на програмата днес е на смрачаване, когато на видеостена ще бъде показан 40 минутен филм -възстановка на легендарната любовна история. В ролите са професионални актьори от Театъра на огъня и сенките "Фаертър", които ще възкресят мита за любовта. За онази любов, в която няма страх, но не достига вяра във безсмъртието. През деня на сцената в центъра на селото с богата фолклорна програма от песни и специфични за региона танци, ще се изявят местни самодейни състави, ще се изпълни стародавният обичай "Напяване на китки", а при залез слънце се представя обичая "Хващане на жив огън", в който се горят магически билки. В народното веселие със специално участие ще се включат и изпълнителите Росица Пейчева и Здравко Мандаджиев

След зрелищен огнен спектакъл, изпълнен от отново от факирите на Театър "Фаертър", празникът ще продължи с дискотека под открито небе. От съображения за сигурност и заради защитената природна зона в района на "Дяволското гърло", няма да има шествие до пещерата. Затова пък организаторите са предвидили дневна атракция пред входа на пещерата - през целия ден в събота посетителите ще бъдат посрещани от специални "гидове", преоблечени като подземни митични същества, с които освен снимки за спомен, гостите ще преживеят и неповторими емоции.

В Девин готвят пъстърва на корем

В съботния ден след обяд в Девин ще се проведе Празник на пъстървата. В парк "Острова" на родопския град ще се представят различни ястия, приготвени от прословутата риба деликатес по традиционни и не толкова рецепти, а дегустацията за всички гости е безплатна. Кулинарната трапеза е организирана от развъдника на риба край Девин, а специалитетите ще се приготвят в кухните на девинските хотели. Празникът на пъстървата се прави за втора година, а в програмата, която започва следобед, има и състезания по риболов за деца от 6 до 10- годишна възраст, музикална част и много изненади за участниците в него. Организаторите са предвидили въдици за децата, които искат да участват в надпреварата, но нямат прътове.

Огромен водопад се излива в "гърлото"

Пещерата "Дяволското гърло" е на около на 2 км северно от село Триград и на 17 км южно от град Девин в Западните Родопи. Тя е пропастна и не се слави с уникални подземни образувания като Ягодинската пещера, например. Но затова пък всяка година привлича хиляди посетители именно със страховитата магия на огромния водопад от река Триградска, който се излива в "гърлото" сякаш от небесата с гръм и трясък и е най-високият подземен водопад на Балканите. Бученето на падащата от над 40 метра вода оглася подземието, носещо красноречивото име "Бучаща зала", до което се стига през вход приличащ на дяволска глава и 150-метров тунел. Обратният път към земята е не по-малко страховит-301 стръмни стъпала отвеждат към изхода, а на тавана се виждат две очи, напомнящи процепите на старинен шлем и гърлото на дявола. В нея са изсечени три релефа - дяволска глава - до входа за посетители, фигура на мъж в античен стил, изсечена в камъка в Бучащата зала и Богодорица в нишата-олтар.
Наистина няма друго място в природата, което така автентично да пресъздава атмосферата на подземното царство от митовете и легендите. Мрачната слава на пещерата се допълва и от факта, че нищо, влязло с водите на реката в "Дяволското гърло", не излиза от изхода на пещерата-нито дървени трупи, довлачени от реката, а телата на загиналите преди повече от 4 десетилетия водолази -изследователи са били намерени на километри.
Сaмо в "Дяволското гърло" са регистрирани около 67000 екземплярa прилепи. Видът пещерен дългокрил, който прекaрвa зимния си сън в пещерата, е представител на нaй-голямaтa колония нa Бaлкaните от този вид. През последното десетилетие броят им бе значително намалял, но благодарение на създадените от пещерняците добри условия за живот, броят им отново се увеличава.

Легендата

Според легендата, именно през "Дяволското гърло" се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да го помоли да върне към живота загиналата след ухапване от змия негова любима Евридика. След като видял колко страда Орфей за любимата си и през какви препятствия е минал, Хадес му казал, че ще я върне към живота. Но Орфей не трябвало да се обръща назад, докато не излязат на повърхността. Пустото съмнение обаче погубило Орфей. Притеснен дали Евридика го следва, защото не чувал стъпките й, митичният певец се обърнал назад. И Евридика изчезнала. Поуката - никога не се обръщайте назад, когато сте направили всичко за един човек. Той трябва да ви следва, не е нужно да чувате стъпките му. Важна е вярата, а не съмнението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай