Орешарски предложи Писанчев за шеф на ДАНС

Орешарски предложи Писанчев за шеф на ДАНС | StandartNews.com

София. В деловодството на Народното събрание е внесено предложение от премиера Пламен Орешарски за председател на ДАНС да бъде избран временно изпълняващ длъжността Владимир Писанчев.

Предложението на премиера ще бъде гласувано утре.

Изборът на шеф на ДАНС трябваше да бъде първа точка в дневния ред на заседанието на парламента в четвъртък. Тъй като още нямаше внесено предложение, той беше отложен, като до последно не се знаеше, кога ще има предложение и кога съответно ще бъде гласуването.

Кандитатите за поста бяха двама. Другият, освен Писанчев, е директорът на дирекция в държавната агенция Недялко Недялков. В сряда двамата бяха изслушани от парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност.

Това е втори опит за назначаване на шеф на ДАНС след скандала с избирането на Делян Пеевски. Постът е вакантен, откакто предишният председател Константин Казаков подаде оставка, с мотива, че дава възможност на премиера да избере екипа, с който ще работи. Впоследствие обаче парламентът промени Закона за ДАНС и прехвърли избора на председател в ръцете на депутатите.

Междувременно премиерът Орешарски заминава за отбелязването на годишнината от атентата в Бургас, поради което изборът за шеф на ДАНС не може да се състои в четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай