"Опипваната" от полицайка Борислава кацна на Темида

"Опипваната" от полицайка Борислава кацна на Темида | StandartNews.com

Прокуратурата я разследва за набеждаване, засега няма обвинение

Студентката Борислава Латинова, която обвини столична полицайка в унизителен обиск, вече е клиент на прокуратурата. Срещу нея е образувано наказателно производство за набеждаване, но повдигнато обвинение няма, уточниха от Софийската районна прокуратура (СРП). През октомври миналата година 20-годишното момиче съобщи по телевизията, че полицайката от столичното 6-то районно полицейско управление Нели Върбанова е бръкнала в гащите й и е опипала интимните й части по време на обиск. Униформената обаче контрира, че обиск не е имало, а става въпрос за рутинна проверка. По нейните думи същата вечер е била нощна смяна, когато станало тежко криминално престъпление и е имало засилени мерки за сигурност, като проверки на автомобили. Служителите на реда спрели автомобила на Латинова и извършили рутинна проверка. Върбанова твърди, че помолила учтиво жената да слезе от колата, тя го направила и съдействала на полицайката. Проверени били и нейните придружители. Борислава е съдействала и е била спокойна и адекватна, докато е била извършена проверката. По никакъв начин не е изказала някакви протести относно проверката, посочва в своята версия Върбанова. Тя

отрича студентката да е събличана гола

Проверката е траела около 5-6 минути. След това Борислава е била придружена от друг полицай до районното, за да даде писмени сведения за хората, от които е била придружавана, и не е оказала съпротива. Върбанова нямаше обяснение за твърденията на Борислава, нито за мотива й.

В продължение на 2 месеца случаят бе проверяван от разследващите. На 4 ноември м.г. Софийската районна прокуратура прекрати предварителната проверка по жалба на момичето срещу униформената служителка. В хода на проверката на обвинителите са снети обяснения на посочените от момичето очевидци, които се различават в значителна степен от твърденията на жалбоподателката. Те не споменават за грубо отношение и бъркане под бельото на Латинова от страна на полицейския служител Нели Върбанова, казваха от прокуратурата. Според тях твърденията на жалбоподателката се опровергават и от изготвената видеотехническа експертна справка.
Студентката отказа да се тества на детектор на лъжата, защото била много разстроена от случилото се с нея. Полицайката обаче

доброволно седна на полиграфа на 21 октомври

Резултатът от теста, който униформената служителка е направила, е показал пълно съвпадение с твърдяното от нея до момента по случая. Според показанията пред полиграфа обиск изобщо не е имало. Още на 22 октомври криминалният психолог Тодор Тодоров изрази съмнения, че момичето не казва истината. "Не виждам какъв мотив може да има полицаят, ако това момиче се е държало нормално, най-вероятно не би трябвало изобщо полицията да използва сила или да използва агресия. Звучи ми нереалистично", коментира още експертът. "Дълбоко се съмнявам, че полицай ще реши да прави такъв обиск. Обискът се извършва в определени помещения, не на булеварда", каза още той. Най-слабото звено според Тодоров обаче са снимките на обиска, за които твърди Борислава, че са правени от случайни хора. В предходни дни тя вече призова хората, които са я щракали, да се свържат с нея, за да има доказателства. Според криминалния психолог социалните мрежи щяха вече да гърмят с такива кадри, ако някой ги беше направил. "В днешно време толкова хора снимат, а в социалните мрежи досега няма нищо подобно. Защо никой до момента не е реагирал?", запита тогава той.
Повече от 2 месеца столичната полиция нищи дали има данни за набеждаване в престъпление. Проверката бе образувана по искане на СРП и бе дадена за разследване на СДВР. След това материалите с доказателствата бяха изпратени в СРП, където се прецени, че срещу Борислава трябва да стартира разследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай