Операторът Григор Кумитски загина в морето край Варна

Операторът Григор Кумитски загина в морето край Варна | StandartNews.com

Един от известните български оператори Григор Кумитски отлетя на небето, след като е спасил от удавяне 15-16-годишна руска девойка в Албена. За "Стандарт" д-р Ивайло Христов - ръководител на Медицинския център в курорта разказа, че трагичния инцидент е станал към 19.30 часа в петък, когато вече плажът е неохраяем. "Бях съвсем наблизо до мястото на трагедията и буквално за 2-3 минути бях на плажа.
Момичето бе извадено от водата, а хора наоколо и дори парамедикът от екипа на смяна се хвърлиха да спасяват момчето. Вълните бяха изключително високи и това бе в рамките на два-три дни, придружеди с изключително силно мъртво вълнение. Повикахме линейка през 112 и я изпратихме в болницата в Добрич, откъдето по-късно разбрахме, че тя е добре и няма никакви проблеми. За съжаление обаче не успяхме да спасим момчето, което си отиде заради нейния живот.

Самонадеяни при изключително лошо вълнение - не разбирам какво правят и защо влизат във водата" - гневеше се д-р Христов. Шефът на водните спасители в Албена Стоян Вълчев разказа, че той самият с колело се е върнал на мястото на инцидента след края на работния си ден, когато разбрал за него. "Когато пристигнах, момчето беше извадено и два екипа лекари повече от 20 минути го реанимираха в опит да го спасят. За жалост - без резултат" - сподели Вълчев. Той също разказа, че три дни морето е било изключително опасно и спасителите непрекъснато са работили с червен флаг, като дори не са пускали плажуващите да се къпят.

Дългогодишни морски вълци припомниха, че на Илинден морето се обръща и винаги вземат жертва. Сега след удавянето, морето се успокоило. Суеверните виждат в това знак и казват, че от Илинден морето се разлютило с високи вълни и мъртво вълнение и се е успокоило, когато си е взело курбан.

По плажната ивица в Албена има разположени общо 33 спасителни поста, които се обслужват от над 70 спасители.

Григор Кумитски е роден е на 21 март 1979 г. в град София. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" - специалност „Филмово и телевизионно операторство" (магистърска степен). Оператор е на филмите „Чужденецът" (2012), „Стоичков" (2012), „Живи легенди" (2014), както и на сериалите „Фамилията", „Кантора Митрани", „Домашен арест", „Забранена любов", „Революция Z". През 2012 г. печели наградата на професионалната гилдия на фестивала "Медиамикс" - "Златна корона" за най-добър оператор от сериала "Кантора Митрани". 2014г. на филмовият фестивал в Монако взима приза за най-добър оператор с филма "Живи легенди".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай