Опасност от преливане на Янтра, Вит и Осъм

Опасност от преливане на Янтра, Вит и Осъм | StandartNews.com

Казанлък осъмна във воден ад.  Цяла нощ огромни камиони превозват строителни отпадъци, с които се строи дига на р. Стара река, който е придошла през нощта и е отнесла част от пътя, съобщават редица медии. 

Спрени са електричеството, водата и газоподаването в кв. Дерелика, като придошлата вода е съборила няколко електрически стълба и е отнесла части от водопроводната мрежа и канализацията. Местната власт съобщава, че положението е овладяно към момента, но се очакват още валежи. Аварийните екипи са на линия, а за момента няма данни за бедстващи хора. 

Във Велико Търново се свиква кризисен щаб заради повишеното ниво на Янтра. Регионалната медия borbabg съобщава, че на всеки час и половина нивото на реката се вдига с още 30-40 см. За тази нощ нивото се е покачило с 3 метра. 

До момента частично са наводнени улици в селата Шемшево и Леденик. Общественият транспорт е пренасочен по обходен маршрут. Предупредени са жителите на кв. „Асенов" във Велико Търново, където залети улици и сгради няма. От Националния военен университет „Васил Левски" е изискано отпускането на специализиран камион. При нужда курсанти от НВУ също ще помагат на хората, които живеят покрай р. Янтра.

Служители на общината следят нивото на реката вече повече от 10 часа, а екипите на пожарна защита са в готовност.

Следи се нивото на река и в Габрово. bTV съобщава, че там се е образувало свлачище. 

Синоптици предупреждават, че днес отново през втората половина на деня ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки. 

Хидролозите от НИМХ коментират, че нивото на Янтра при Велико Търново и до края на деня ще продължи да се повишава. Освен по Янтра, опасност от други локални поройни наводнения днес има и по течението на Вит и Осъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай