Опашка на Дунав мост заради дебитни карти

Опашка на Дунав мост заради дебитни карти | StandartNews.com

Шофьорите на камиони не могат да плащат такси на новия ПОС терминал

Опашка от камиони се изви днес на изхода на ГКПП Дунав мост в посока Гюргево. Причината е, че от 1 декември всички разплащания по пътни такси и разрешителни режими за преминаване през граничния пункт се осъществяват безкасово чрез ПОС терминал, и то само с дебитни и кредитни карти VISA, Visa Electron, V PAY, MasterCard, Maestro и Борика. Нито един превозвач обаче не дава на водачите си такива карти, каза за "Стандарт" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). Всички водачи работят с широко използваните в цяла Европа карти Shell и DKV, с които плащат не само горивото, но и всички такси за магистрали, тунели и мостове на Стария континент, обясни Лалов. Сега камионите ни не могат да напуснат България, тъй като, първо, шофьорите нямат изискваните дебитни и кредитни карти, и второ - вече нямат право да платят нито в брой, нито по банков път, а висят пред моста и звънят на началниците си по телефона, оплака се Лалов.

Същото се отнася и за чуждите камиони, които също използват карти Shell и DKV, допълни той. В района на Дунав мост има табели с указания за новия начин на плащане на шест езика, но въпреки това днес само до обяд близо 40-на водачи на камиони се наложи да бъдат върнати, за да използват ПОС терминала. Други 250 ТИР-а успяха да преминат безпроблемно границата.

Плащане на ПОС терминал с посочените по-горе карти е въведено и на ГКПП Капитан Андреево, но проблем няма, тъй като там нашите водачи не плащат такси, обясни още Лалов. На Дунав мост 2 при Видин също няма проблеми, тъй като там още от пускането на ГКПП-то заплащането става с карти DKV, заяви Лалов. Очаква се заплащането на пътни и винетни такси на ПОС терминал да бъде въведено скоро и на ГКПП-та Лесово, Калотина и Кулата. Целта на промяната е да се ускори заплащането на таксите и да се елиминира възможността за корупционни практики, е мотивът на Агенция "Митници".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай