Омбудсманът предупреди за нови злоупотреби с лични данни

Омбудсманът предупреди за нови злоупотреби с лични данни | StandartNews.com

София. Има опасност от нови злоупотреби с лични данни и на предстоящите през есента парламентарни, заяви националният омбудсман Константин Пенчев пред БНТ.

Според него няма да има осъдени по скандала с фиктивните имена и ЕГН, използвани в подписките за регистрация на някои от участниците в европейските избори. Омбудсманът призова за законодателни предложения и премахване на подписките за регистрация на участниците в изборите.

Пенчев коментира и казусите около КТБ и актуализацията на държавния бюджет.

"Ако говорим за здравеопазване, образование, съдебна система, за мен проблемът изобщо не е в бюджета, а в липсата на каквато и да било реформа от много години насам."

Той уточни, че няма данни в какво състояние е бюджетът, за да знае дали е нужна актуализация.

По казуса КТБ националният омбудсман заяви, че държавните институции в продължение на години "надуваха банката и я направиха един изкуствен балон и същите тези държавни институции го спукаха. Много бързо поставиха банката на колене." Той препоръча да се минимализират вредите, които така или иначе ги има.

"Аз оставам с впечатлението, че и ръководството на БНБ, и квесторите чакат да минат изборите, да видят накъде ще се обърне ветропоказателят и тогава ще вземат решение", заяви той.

"БНБ носи пряката отговорност за контрола, а четири правителства толерираха тази банка. Това беше банката на властта", каза той.

Пенчев предупреди, че е напълно възможно да има фалити на фирми в идните месеци. "Затова час по-скоро трябва да се знае дали банката ще фалира или не."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай